To παρασκήνιο της τουρκικής πρόκλησης στα Ίμια και οι αντιδράσεις – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στα Ίμια. Τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο Aρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, προσέγγισε χθες τις βραχονησίδες, αλλά παρεμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού. 

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με κομάντο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πυραυλάκατος απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί της Κυριακής και προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων, όπου παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά. 

Στην περιοχή βρισκόταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» που κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει, καθώς βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα.  Λίγο αργότερα, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν και επέστρεψαν στην Αλικαρνασσό.

Το προκλητικό πάντως της υπόθεσης είναι ότι οι Τούρκοι είχαν στείλει κάμερες στην Αλικαρνασσό για να μαγνητοσκοπήσουν την επιβίβαση του Ακάρ στην πυραυλάκατο που συνόδευσε τα φουρκωτά μέχρι τα Ίμια.

Οι Τούρκοι τράβηξαν φωτογραφίες και από την προσέγγιση των Ιμίων και μάλιστα τις ανέβασαν στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.  

 

 

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΙ:

Βίντεο-ντοκουμέντο από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Στο μεταξύ, νέα βίντεο από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Ένα από αυτά, το οποίο δημοσιεύει η Cumhuriyet, δείχνει όλη την προετοιμασία πριν και μετά την επιχείρηση των Τούρκων στα Ίμια. 

Επίσης, σε ένα ακόμη βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας φαίνεται η «βόλτα» της τουρκικής πυραυλακάτου στις βραχονησίδες των Ιμίων. 

Το ΓΕΕΘΑ για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά την τουρκική πρόκληση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. «Παρέμειναν επί επτά περίπου λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των  τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ

«Δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων». Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αντιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης, σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1:

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συντηρούν ένα συνεκτικό σύστημα επιτήρησης των ανατολικών συνόρων της χώρας και έχουν ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των κινήσεων της γείτονος. Συνεπώς, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης υποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που την συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων. Αναλύθηκαν αυτομάτως οι προβλεπόμενες και τυποποιημένες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών να εξέλθουν των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά μετά από λίγο κινήθηκαν ανατολικά, προς τον λιμένα της Αλικαρνασσού. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων».

Δείτε το βίντεο:

Αυστηρή απάντηση του Παυλόπουλου στην τουρκική προκλητικότητα

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι, αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάννης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα είναι και θα είναι απαραβίαστα

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης», διεμήνυσε «προς όλες τις κατευθύνσεις πέραν των ελληνικών συνόρων», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας», σχολίασε περαιτέρω μιλώντας στην Ξάνθη.

«Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων», συνέχισε.

«Για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω από όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο», επισήμανε.

Για “επίσκεψη ρουτίνας” στα Ίμια κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

«Επίσκεψη ρουτίνας» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ τη χθεσινή πρόκληση στο Αιγαίο, με την τουρκική πυραυλάκατο που προσέγγισε τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Σύμφωνα με το Haberturk, ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι δεν έχει λεπτομερή ενημέρωση για το περιστατικό και δήλωσε: «Ως Τουρκία έχουμε μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης, λίμνη ειρήνης. Όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και ειρηνικούς τρόπους».

Ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Φικρί Ισίκ είπε ότι «η στάση μας συνεχίζει να είναι η ίδια στο θέμα αυτό. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στη στάση αυτή, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή». 

Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μέσω του λογαριασμού του στο twitter σχολίασε τη χθεσινή τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

«Η Άγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Δείτε την ανάρτηση:

Λοβέρδος: Εμπρηστικές οι ενέργειες της Τουρκίας

«Η απόφαση των οργάνων την ελληνικής πολιτείας έχει οδηγήσει την Τουρκία σε προκλητικές δηλώσεις και σήμερα (σ.σ. χθες) σε εμπρηστικές ενέργειες» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η τουρκική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες πρακτικές δεν οδηγούν πουθενά και στο μόνο που κάνουν κακό είναι στην ίδια την Τουρκία» προσθέτει ο κ. Λοβέρδος.

Ένωση Κεντρώων: Η Τουρκία παραμένει χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) τουρκική πρόκληση στα Ίμια με την πυραυλάκατο που προσπάθησε να προσεγγίσει τις δύο ελληνικές βραχονησίδες και στην οποία επέβαινε μέρος της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία παραμένει χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τορπιλίζει με την επιθετικότητά της την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

«Τα Ίμια είναι ελληνικά, τελεία και παύλα. Προειδοποιούμε την τουρκική ηγεσία ότι τέτοιες ενέργειες θα αποβούν σε βάρος της ίδιας της Τουρκίας και του λαού της», προσθέτει.

Θεοδωράκης: Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια

Τη χθεσινή τουρκική πρόκληση στα Ίμια σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος» έγραψε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ