• Θύελλα για την επιδρομή χρυσαυγιτών σε σχολείο με ανήλικους πρόσφυγες στο Πέραμα - ΒΙΝΤΕΟ

  8:17 πμ, Τετάρτη 18 Ιάν 2017 8:17 πμ, Τετάρτη 18 Ιάν 2017

  Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το επεισόδιο που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό σε δημοτικό σχολείο του Περάματος επειδή πρόκειται να φιλοξενηθούν εκεί και να κάνουν μάθημα 20 ανήλικοι πρόσφυγες.

  Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στο επεισόδιο.

  Η προανάκριση γίνεται μετά από καταγγελίες για μη επέμβαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο, με συνέπεια να προκληθούν επεισόδια, προπηλακισμοί και μεταξύ άλλων να δεχθεί επίθεση από άτομα της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Περάματος.

  Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο δεν επενέβησαν τη στιγμή που οι χρυσαυγίτες γρονθοκόπησαν δασκάλους και γονείς.

  Για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Πειραιά που θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πειραιά και εάν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος των αστυνομικών θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μία ομάδα περίπου 20 ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, ήρθαν σε αντιπαράθεση με γονείς και δασκάλους ενόψει της σύσκεψης που επρόκειτο να συγκληθεί στο σχολικό συγκρότημα για το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων.

  Η σύσκεψη τελικά πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου και του αντιδημάρχου Παιδείας Περάματος, γονέων και δασκάλων.

  Έξω από το σχολικό συγκρότημα ήταν συγκεντρωμένοι και γονείς που δεν επιθυμούν τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο, οι οποίοι μετά το πέρας της σύσκεψης φώναξαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου.

  Δείτε το βίντεο:

  Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

  «Τo υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό.

  Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων.

  Η ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

  Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής δήλωσε: Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα.

  Η υποχρέωση της Πολιτείας – που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα.

  Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν.

  Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

  Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

  «Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

  «Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

  «Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας».

  «Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα», αναφέρει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε ανακοίνωσή της για την τραμπούκικη επίθεση της Χρυσής Αυγής σε σχολείο στο Πέραμα.

  «Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά», σημειώνει.

  «Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος. Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται. Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων. Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

  Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

  «Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός μετέβη σήμερα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, κατόπιν προσκλήσεως εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Παρέμεινε στον χώρο του σχολείου από τις 8 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το σύνολο των γονέων και των μαθητών.

  Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει το αίτημα της απόλυτης πλειοψηφίας του Συλλόγου, που με ψήφους 86-0 αποφάσισε πως δεν επιθυμεί την φοίτηση παιδιών από το Κέντρο Υποδοχής Σχιστού στο σχολείο τους.

  Καταδικάζουμε τα επεισόδια που προκάλεσαν εξωσχολικοί αριστεριστές, οι οποίοι μετέβησαν εσπευσμένα στον χώρο για να τρομοκρατήσουν τους γονείς και τους ανήλικους Έλληνες μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος» αναφέρει σε απάντησή της η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει:

  «Καταδικάζουμε επίσης τους συκοφάντες των ΜΜΕ που ψευδολογούν σε βάρος του κόμματός μας: η παρουσία του βουλευτή μας και των γονέων που στάθηκαν στο πλευρό μας ήταν απολύτως ειρηνική.

  Μεγάλος αριθμός μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έχουν ήδη προβεί σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, με τις οποίες ξεκαθαρίζουν πως η παρουσία της Χρυσής Αυγής στον χώρο του σχολείου ήταν απολύτως ειρηνική και είχε σκοπό την στήριξη των αιτημάτων τους. Γιατί κανένα κανάλι δεν προβάλλει τις δηλώσεις αυτές;

  Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε νόμιμο μέσο το πάγιο αίτημα των Ελλήνων πολιτών να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στον τόπο τους».

  Διαβάστε επίσης:

  Προκαταρκτική εξέταση για τους προπηλακισμούς των γονιών από τους χρυσαυγίτες στο Πέραμα

  Ο Λαγός ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες που προπηλάκισαν δασκάλους και γονείς - Όλες οι αντιδράσεις

  ΚΚΕ: Καταγγέλλουμε τη νέα επίθεση με τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα