Νέο χτύπημα της κακοκαιρίας στη χώρα – Που χρειάζονται αλυσίδες

Η «Αριάδνη» έφυγε και ο «Βίκτωρ» -το νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα- ήλθε, «φέρνοντας» βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

Νέες ποσότητες αλατιού περιμένει αύριο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Νέες ποσότητες αλατιού περιμένει αύριο από τους προμηθευτές της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αναμένεται χιονόπτωση από σήμερα έως και την Πέμπτη.

«Η Περιφέρεια έχει αλάτι και αύριο περιμένουμε την υπόλοιπη ποσότητα. Οι υπηρεσίες έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να προμηθευτούν αλάτι, αλλά επειδή τα καιρικά φαινόμενα των περασμένων ημερών ήταν πολύ μεγάλης έκτασης και έντασης, περιμένουν όλες οι εταιρείες τις νέες παραλαβές σε αλάτι από την Τυνησία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Αφρικής.

Αλεξανδρούπολη: Επανάκαμψη του χιονιά στον Έβρο. Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα το Σαββατοκύριακο, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που έπληττε το νομό επί αρκετά 24ωρα.

Ειδικότερα, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, που σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, δημιουργούν εκ νέου θέμα όσον αφορά την ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.

Λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, κλειστά παραμένουν σήμερα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία του δήμου Σουφλίου -στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό, έφτασε στους 20 πόντους σε διάστημα μόλις δύο ωρών- της δημοτικής ενότητας Φερών καθώς και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης είπε πως, λόγω της έντασης των χιονοπτώσεων, των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία του Διδυμοτείχου λειτουργούν κανονικά, αποφασίστηκε η επιστροφή με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ των μαθητών του δήμου που διαμένουν στα χωριά της περιφέρειας.

Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση.

Κομοτηνή: Έκλεισαν πάλι τα σχολεία σε ορεινές περιοχές της Ξάνθης εξαιτίας χιονοπτώσεων. Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στη Ροδόπη

Χιονίζει από το πρωί της Δευτέρας στα ορεινά της Ξάνθης με αποτέλεσμα να αναστείλουν εκ νέου τη λειτουργία τους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ορεινού δήμου Μύκης αλλά και της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Στα υπόλοιπα τμήματα του δήμου Ξάνθης όσο και στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, τα σχολεία σήμερα λειτουργούν κανονικά.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ:Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους, καταιγίδες πιθανόν ισχυρές νωρίς το πρωί και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα (πάνω από 1.000 μέτρα).

ΑΝΕΜΟΙ:Αρχικά ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ:Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, πιθανόν πρόσκαιρα και στην πόλη. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα παραθαλάσσια.

ΑΝΕΜΟΙ:Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και τη νύχτα και στα υπόλοιπα πεδινά. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -3 έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά Ηπειρωτικά κυρίως της Ηπείρου (πάνω από 400 μέτρα), της δυτικής Στερεάς (πάνω από 600 μέτρα) και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα).

ΑΝΕΜΟΙ:Νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:Από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ:Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα παραθαλάσσια) και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς κατά περιόδους και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

ΑΝΕΜΟΙ:Στα βόρεια ανατολικοί – βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:Από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία από -8 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ:Νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

ΑΝΕΜΟΙ:Νότιοι – νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ:Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

ΑΝΕΜΟΙ:Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χιόνια

Κακοκαιρία προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (κυρίως σε θαλασσιές – παραθαλάσσιες περιοχές), τα χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά:

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

1. Από χθες τη νύχτα έως σήμερα το βράδυ σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

2. Από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

β. Χιονοπτώσεις σημειώνονται:

1. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

2. Από σήμερα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από σήμερα. Από νωρίς το πρωί σημειώνεται παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ