• Τι υποστήριξαν οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί στο δικαστήριο

  3:37 μμ, Τρίτη 10 Ιάν 2017 3:37 μμ, Τρίτη 10 Ιάν 2017

  Της Άννας Κανδύλη

  Οι δυο Τούρκοι αξιωματικοί ενώπιον του Δικαστηρίου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν οι Τουρκικές αρχές και υποστήριξαν ότι αν εκδοθούν κινδυνεύει η ζωή τους επισημαίνοντας ότι ήδη μέλη της οικογένειάς τους υφίστανται διώξεις. Όπως ανέφερε ο πρώτος «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγο του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

  Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλοπς , «πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές. Αφήνουν σε στάβλους τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους, τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα», κατέληξε.

  «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου», είπε ο δεύτερος.

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ " ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΕΞΕΔΙΔΑ"

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στο δικαστήριο προβλήθηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι των δυο εκζητούμενων, Χρήστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, «αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

  Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος εα κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ.Τσιτσελίκης , ο πρόσεδρος της ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφαση σας κατά της έκδοσης».

  ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

  Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβούλιου Εφετών της Αθήνας, ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία.

  Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Όμως, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε το αντίθετο. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

  Κατόπιν των αντίθετων αυτών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών έφτασε στον Άρειο Πάγο.

  Όσον αφορά τώρα στους άλλους 5 αξιωματικούς, το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνεδριάσει αύριο και την Παρασκευή, ενώ η απόφαση για τους 2 θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

  Διαβάστε επίσης

  Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο πρώτοι αξιωματικοί πρότεινε η εισαγγελέας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα