Ξηλώνουν τη ρόδα από την πλατεία Συντάγματος – ΦΩΤΟ

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πολυσυζητημένη ρόδα  παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος. Ο τροχός τελικά ποτέ δεν.. γύρισε και αυτή την ώρα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ξηλώνουν τη ρόδα. Για την υπόθεση υπέβαλε την παραίτηση του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας.

Την απομάκρυνση και αποσυναρμολόγηση της ρόδας είχε ζητήσει από χθες ο Δήμος Αθηναίων. «Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.  

Υπενθυμίζεται ότι τα βαγόνια είχαν ξεκινήσει να αποσυναρμολογούνται από το πρωί της Τετάρτης λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο αυτή την ώρα ξηλώνεται ολόκληρη η κατασκευή. 

Την ίδια ώρα προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή μηνυτήρια αναφορά ανταγωνίστριας εταιρείας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για επικινδυνότητα στη χρήση της ρόδας που τοποθετήθηκε στο Σύνταγμα για τις μέρες των γιορτών.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και παράβαση καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να ληφθεί η απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας.

Η απάντηση της εταιρείας που έστησε τη ρόδα

Ευθύνες στον Δήμο Αθηναίων επιρρίπτει από την πλευρά της εταιρεία που έστησε τη ρόδα.

«Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος και διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΑΝΔΑ στις 21/11/2016, ανατέθηκε στην εταιρεία μας ως έχουσας το δικαίωμα από τον Ολλανδικό οίκο, η εγκατάσταση στην πλατεία Συντάγματος και λειτουργία μιας τελευταίας τεχνολογίας ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40.Η ανέγερσή της, πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας Ολλανδικής εταιρείας σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση και βάση χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε στις 22/12/2016.

Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή τους από τον ανεξάρτητο φορέα TUV NORD HELLAS ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της.

Στην διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης.

Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές σήμερα και συμμορφούμενοι στην απόφαση του Δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της.

Κλείνοντας επιθυμούμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Η χρήση της ρόδας με πρωτοβουλία του Δήμου θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες και για 20 ημέρε�� από την έναρξη της λειτουργίας της ενώ παράλληλα θα είχε μηδενικό κόστος για τον Δήμο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις περαιτέρω παραμονής της θα ήταν αποτέλεσμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις χρειάστηκαν από έναν έως τρεις μήνες να δοκιμαστούν, να πιστοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ευχόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον τόσο οι πολίτες της Αθήνας όσο και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία των εικόνων της Αθήνας μας από ψηλά».

 

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ

 

Μετά το φιάσκο με τη ρόδα που ουδέποτε λειτούργησε, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, υπέβαλε την παραίτησή του στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος την έκανε δεκτή. 

Η επιστολή του:

«Κύριε Δήμαρχε,                                                  

Η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της Ρόδας στέρησε στους Αθηναίους την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν τη θέα της Αθήνας από ψηλά, χωρίς μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ.

Ως εμπνευστής της ιδέας του μεγάλου αυτού εορταστικού εγχειρήματος, από τη θέση μου ως προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή.

Δυστυχώς, η  ιδιαιτερότητα της αδειοδότησης τέτοιου τύπου κατασκευών, απαιτεί πρώτα το στήσιμο και μετά την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου τους.

Αν και δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο της πλειοψηφίας, το  Δημοτικό Συμβούλιο με τίμησε εκλέγοντάς με στη θέση αυτή και θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα μου με ευσυνειδησία.

Οι αξίες και η πορεία μου, επιβάλλουν να  παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου του Δοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ.

Ευχαριστώ το προσωπικό του Οργανισμού που ανταποκρίθηκε στη δύσκολη και απαιτητική δουλειά στηρίζοντας με αληθινό ενδιαφέρον και αφοσίωση όλες τις δράσεις μας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και εσάς προσωπικά για τη συνεργασία μας».

Ο δήμος Αθηναίων για τη ρόδα: Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάστωση

«Η απόσυρση της «Ρόδας» από την πλατεία Συντάγματος δεν ήταν για τον Δήμο Αθηναίων ευχάριστη απόφαση, όμως ήταν επιβεβλημένη διότι προέχει πάντοτε το ζήτημα της ασφάλειας», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωση του ο δήμος Αθηναίων για το ξήλωμα της «Ρόδας».

Ταυτόχρονα, ο δήμος Αθηναίων ζητά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Όσο για το τέλος της ανακοίνωσης, γίνεται αναφορά στην παραίτηση του Τεντόμα με την επισήμανση ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, όπως προβλέπει ο νόμος.  

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων:

Η απόσυρση της «Ρόδας» από την πλατεία Συντάγματος δεν ήταν για τον Δήμο Αθηναίων ευχάριστη απόφαση. Ήταν όμως επιβεβλημένη διότι προέχει πάντοτε το ζήτημα της ασφάλειας.

Στο μερίδιο που μας αναλογεί, ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Το ενδιαφέρον πάντως των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης φανερώνει ότι η “Ρόδα” ήταν μία πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για το πλήθος των εορταστικών εκδηλώσεων, που εξελίσσονται με επιτυχία στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Όταν διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου η καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών στοιχείων για την αδειοδότηση, αποφασίστηκε, με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων κ.Γιώργου Καμίνη, η απόσυρση της “Ρόδας”. Δυστυχώς αυτή ήταν η μόνη απόφαση που θα εγγυάτο την ασφάλεια του κοινού. Σε αυτό το θέμα δεν χωρούν ανεύθυνα παιχνίδια εντυπώσεων.     

Επισημαίνεται ότι η «Ρόδα» ήταν δωρεά προς τον δήμο Αθηναίων, η χρήση της για το διάστημα των γιορτών θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες, καθώς και ότι η μεταφορά και τοποθέτησή στην πλατεία Συντάγματος δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον Δήμο, όπως βεβαίως δεν θα τον επιβαρύνει ούτε η αποσυναρμολόγησή της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Χρήστου Τεντόμα, προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του δημοτικού φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Ο κ. Τεντόμας θα παραμείνει στη θέση του, έως ότου οριστεί αντικαταστάτης του, όπως προβλέπει ο νόμος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ