Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς – ΤΩΡΑ

Της Άννας Κανδύλη

Την έκδοση των άλλων τριών Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε πριν λίγο το Συμβούλιο Εφετών. 

Μετά τη χθεσινή απόφαση για τους πρώτους τρεις εκζητούμενους, σήμερα το δικαστικό συμβούλιο, με άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις θα πρέπει να εκδοθούν για τα τρία από τα αδικήματα  που τους εκζητούν οι τουρκικές αρχές. Συγκεκριμένα εκδίδονται για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, για απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του κοινοβουλίου και για αρπαγή ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου πρόεδρου. Και οι τρεις θα ασκήσουν έφεση.

 

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ 

Οι αξιωματικοί υποστήριξαν  ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία  δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, ενώ κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.

Όπως είπαν, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, οι  σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. «Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους», υποστήριξαν.

 

Εισαγγελέας: “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ”

Τη μη έκδοση στην Τουρκία των τριών αξιωματικών  πρότεινε η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής : «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». 

Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών, ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατωθήκαν επί τόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα, καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

 

Διαβάστε επίσης

Η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση για τους τρεις Τούρκους αξιωματικούς

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς – ΤΩΡΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ