Παραπομπή σε δίκη 15 πρώην στελεχών του «Αθήνα 98,4» προτείνει ο εισαγγελέας

Πρόταση παραπομπής σε δίκη για 15 πρώην στελέχη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» κι έναν επιχειρηματία σχετικά με κακή οικονομική διαχείριση ποσών που αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2003-2010, εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας ο οποίος κρίνει ότι πρέπει να αποσταλεί στην Βουλή η δικογραφία σε ότι αφορά τον δημοσιογράφο, νυν βουλευτή, Γιώργο Κυρίτση.

Ο εισαγγελέας ζητά να λογοδοτήσουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 16 κατηγορούμενοι -15 στελέχη του σταθμού της επίμαχης περιόδου και ένας επιχειρηματίας- από τους 20 σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, για αδικήματα που αφορούν ανά περίπτωση κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν, σε βάρος ΟΤΑ.

Για τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση, ο εισαγγελέας ζητά διαχωρισμό της δικογραφίας και αποστολή αντιγράφου στη Βουλή, με αίτημα την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των Διοικητικών Συμβουλίων του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ενώ ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδηλώσεων. Η εμπλοκή του στην υπόθεση αφορά διακανονισμό που είχε γίνει ώστε ο Δήμος να εξοφλήσει οφειλές προς την εταιρία του πιστώνοντας το ποσό έναντι οφειλής του επιχειρηματία σε τράπεζα. Κατά την δικογραφία ο επιχειρηματίας εισέπραξε το εν λόγω ποσό, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τώρα η τράπεζα να ζητάει τις οφειλές από το Δήμο.

Η δικογραφία αφορά σε πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών για τα οικονομικά πεπραγμένα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού στο οποίο καταγράφονται “αδικαιολόγητα” έξοδα σε δώρα, ταξίδια , δημόσιες σχέσεις και άλλα που συνολικά αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η ελεγκτέα περίοδος ήταν από το 2001 έως το 2010, ωστόσο το διάστημα 2001-2003 έχει αρχειοθετηθεί και δεν αξιολογήθηκε ποινικά καθώς έχουν παραγραφεί όποια αδικήματα.

Κατά τον κ. Ασπρογέρακα στον δημοτικό ραδιοσταθμό:

«Κάποιοι διέθεταν αδικαιολόγητα τα χρήματα των δημοτών για σκοπούς άσχετους με αυτούς της επιχείρησης» ήταν το δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος.

Στο υλικό των οικονομικών ελεγκτών αναφέρονται έξοδα δημοσίων σχέσεων που το 2008 έφθασαν τις 332 χιλιάδες ευρώ, το 2007 τις 292 χιλιάδες ευρώ, τις 156 χιλιάδες ευρώ το 2009 και τις 182 χιλιάδες ευρώ το 2010 με μέσο όρο ετήσιων δαπανών τα προηγούμενα χρόνια τις 25 χιλιάδες ευρώ. Αναφέρονται επίσης έξοδα για το «γραφείο του προέδρου» στην διετία 2009-2010 όπως για αγορά τσάντας αξίας 500 ευρώ, μανικετόκουμπων και ζώνης συνολικού κόστους 403 ευρώ, συνθέσεων λουλουδιών κόστους από 35 ευρώ έως 200 ευρώ, 5 τηλεφώνων γνωστής μάρκας αξίας άνω των 2500 ευρώ, αρωμάτων 369 ευρώ. Τα έξοδα ταξιδιών , σύμφωνα με τους οικονομικούς ελέγχους, από το 2001 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 350.000 ευρώ, τα έξοδα σε κούριερ μόνο για το 2010 έφθασαν τις 69 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2009 ανήλθαν σε 48 χιλιάδες ευρώ.Τα έξοδα φιλοξενίας που την περίοδο 2003-2007 ήταν 33.000 ευρώ, από το 2008 έως το 2010 κατεγράφησαν στις 83.000 ευρώ. Στα γενικότερα έξοδα του τμήματος δημοσίων σχέσεων αναγράφονται δαπάνες για χιλιάδες σουβέρ, σελιδοδείκτες, αναψυκτικά, κορνίζες, κομπολόγια και  άλλα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Τέλος αναφέρονται ποσά που δαπανήθηκαν για την επισκευή του αμφιθεάτρου στο Γκάζι που δεν ανήκει στον 9,84».

Την υπόθεση χειρίστηκε ο ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης ενώπιον του οποίου οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί το κατηγορητήριο σε βάρος τους, επικαλούμενοι εντολές που λάμβαναν από τον Δήμο από τον οποίο και επιχορηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός. Ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψαν ευθύνες για τους δημάρχους της επίδικης περιόδου αλλά ούτε και για τα αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη των διαπαραταξιακών επιτροπών, αφού είχαν συμβουλευτικό και μόνο ρόλο.

Τον τελικό λόγο για την υπόθεση έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει με το νέο έτος για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων.

 

Η απάντηση του Κυρίτση

 

«Θεωρώ σωστή και επιβεβλημένη την ευαισθησία της δημοτικής αρχής και των δικαστικών αρχών σε θέματα δημόσιου χρήματος», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη για 15 πρώην στελέχη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84».

Επισημαίνει επίσης ότι εμπλοκή του ονόματος του έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή του στο ΔΣ του σταθμού ως εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων και υπογραμμίζει:

«Θεωρώ βέβαιη την απαλλαγή μου, καθώς κινήθηκα πάντα καλή τη πίστη, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και ως εκ της θέσεως του απλού μέλους του ΔΣ και μάλιστα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν είχα αποφασιστικό ρόλο. Κατά το διάστημα της συμμετοχής μου στο ΔΣ δεν αποκόμισα κανένα άμεσο ή έμμεσο χρηματικό ή σε είδος όφελος».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κυρίτση στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Καμίνη, η Δικαιοσύνη επιλήφθηκε των πεπραγμένων του «9,84», για το χρονικό διάστημα 2001- 2010, δηλαδή για τις δημαρχίες Δ. Αβραμόπουλου, Ντ. Μπακογιάννη και Ν. Κακλαμάνη. Εγώ συμμετείχα στο ΔΣ του «9,84» για μικρό διάστημα επί δημαρχίας Κακλαμάνη, ως εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη». Σημειωτέον ότι το ΔΣ του «9,84» αντικατοπτρίζει τον συσχετισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η υπόθεση σε ό,τι με αφορά, σχετίζεται με την ανάληψη από τον «9,84» του εορταστικού στολισμού και των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων τα Χριστούγεννα του 2008 και του εκσυγχρονισμό του αμφιθεάτρου του «9,84», που σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν περιλαμβάνονται στις τυπικές αρμοδιότητες του σταθμού. Θεωρώ σωστή και επιβεβλημένη την ευαισθησία της δημοτικής αρχής και των δικαστικών αρχών σε θέματα δημόσιου χρήματος. Η εμπλοκή του ονόματος μου έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ. Το γεγονός ότι είμαι βουλευτής διαχωρίζει την υπόθεση μου από τα υπόλοιπα 15 άτομα που αναφέρονται στην ίδια υπόθεση. Θεωρώ βέβαιη την απαλλαγή μου, καθώς κινήθηκα πάντα καλή τη πίστη, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και ως εκ της θέσεως του απλού μέλους του ΔΣ και μάλιστα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν είχα αποφασιστικό ρόλο. Κατά το διάστημα της συμμετοχής μου στο ΔΣ δεν αποκόμισα κανένα άμεσο ή έμμεσο χρηματικό ή σε είδος όφελος.

Διαβάστε επίσης

63 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 400.000 ευρώ σε Τούρκο διακινητή

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς – ΤΩΡΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ