Απολογία Εφραίμ: Είμαι αμαρτωλός αλλά όχι απατεώνας

Της Άννας Κανδύλη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα απολογήθηκαν οι τελευταίοι δυο κατηγορούμενοι: ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Και οι δυο υποστήριξαν ότι βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, η λίμνη Βιστωνίδα  ανήκει στο Βατοπέδι καθώς και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής.

Ισχυρίστηκαν ότι ό,τι έκαναν το έκαναν με συμβιβαστική διάθεση και στόχος τους ήταν να σωθούν και να προστατευτούν τα ιερά κειμήλια της Μονής.

Πριν ξεκινήσουν την όλη διαδικασία είπε ο ηγούμενος Εφραίμ , ο ίδιος κάλεσε τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την αρμοδιότητα για το αγιορείτικο αρχείο και αυτός του είπε  ότι η λίμνη είναι της Μονής. Σε αυτό συμφωνούσε και το  Πατριαρχείο και η Ιερά Κοινότητα.

Όπως είπε πληγώθηκε όταν διάβασε στο κατηγορητήριο ότι έπεισε  τους κρατικούς αξιωματούχους  ότι η λίμνη είναι της Μονής. “Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου.”, είπε, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι μοναχοί ήταν ενημερωμένοι από δικηγόρους για τις κινήσεις που γίνονταν.

Κάλυψε τον πατέρα Αρσένιο ο οποίος εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας, υποστήριξε. “Εγώ ασχολιόμουν με το πνευματικό έργο, ήμουν αφοσιωμένος στην εξομολόγηση, την κατήχηση των νέων αδερφών”.

Όσα έγγραφα υπέγραψε ο ίδιος το έκανε ενώπιον της Γεροντίας επειδή όπως είπε το έλεγαν οι δικηγόροι.

Όσον αφορά τις επαφές τους με κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς είπε ότι: “Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας. “

Ο ηγούμενος Εφραίμ είπε ότι είχαν συναντήσει μαζί με τον Αρσένιο 4 υπουργούς: Τον Απόστολο Φωτιάδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί ΝΔ.

“Ο κ. Τσιτουριδης  μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν .Έτσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί ….Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση.  Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής. Γι’ αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής, ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ, να φύγουμε από την περιοχή.

Πρόεδρος: Είχατε  συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών;

Εφραίμ: Όχι. Εμείς πηγαίναμε  εκεί με ευγένεια.

Καταλήγοντας ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφρασε την πικρία του για όλα όσα του αποδίδονται, λέγοντας όμως ότι πάλι τα ίδια θα έκανε για το καλό της Μονής. “Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί για το μοναστήρι και γενικά για το έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει  στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας.

Είμαι ένας αμαρτωλός αλλά όχι απατεώνας”, σημείωσε.

Κατά τον ηγούμενο πρόθεσή τους ήταν όλα τα ζητήματα να τα λύσουν συμβιβαστικά . “Πηγαίναμε με  αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή. Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής. Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου.  Πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύ��ι ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή.”

Αρσένιος

“Λάθη  μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ. Και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο ‘Αγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους”, είπε με δάκρυα στα μάτια και ιδιαίτερα φορτισμένος ο μοναχός Αρσένιος ενώπιων του δικαστηρίου.

Απολογούμενος υποστήριξε και αυτός ότι πρόθεσή τους ήταν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Μονής και πως ό,τι έκαναν το έκαναν με συμβιβαστική διάθεση.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, αφού περιέγραψε τη πορεία του μέχρι να γίνει μοναχός, είπε ότι μετά και από προτροπή του Πατριάρχη πήγαν σε γνωμοδοτικό συμβούλιο για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την περιουσία της.  Ένας από τους συμβούλους ανέλαβε να κάνει το αίτημα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων εκτάσεων .

“Μας εξουσιοδότησε η γεροντία πήγαμε και είδαμε τον κύριο Φωτιάδη στο Υπουργείο, όπως κάνουν όλες οι Μονές. Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2003 όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα…. Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση. Όταν προχώρησε η διαδικασία οι δικηγόροι ήρθαν και μας είπαν  πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας…. Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο ΝΣΚ…. Κανένας  δεν μπορούσε να φανταστεί το ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008.Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε από  το ελληνικό δημόσιο, όπως θέλει, να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε μία πρόταση  για να κρατήσουμε τη διαχείριση ακούμε ότι «εσείς πρέπει να φύγετε». Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την  αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κύριος Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτής της λύσης…”

Όπως είπε οι μοναχοί δεν πρόβαλαν συγκεκριμένες αξιώσεις. “Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων”, κατέληξε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:  

Η Ελληνίδα που παράγει βιολογικές βρεφικές τροφές στην Αλάσκα

Νέα βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια στη Χίο – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ