• Χαμηλό βαρομετρικό με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση θερμοκρασίας

  7:42 πμ, Πέμπτη 27 Οκτ 2016 7:42 πμ, Πέμπτη 27 Οκτ 2016

  Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένοι άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού από σήμερα μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.

  Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου.

  Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης όμως, οι βροχές θα ενισχυθούν αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, και τη Δυτική Στερεά, και στη συνέχεια στη Μακεδονία, Θεσσαλία, υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησο.

  Από το μεσημέρι και έπειτα στις παραπάνω περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες ή όμβροι, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι αρκετά ισχυρά.

  Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

  Εξαίρεση αποτελεί το νότιο και ανατολικό Αιγαίο, όπου ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

  Πιο αναλυτικά σήμερα:

  Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές καθ' ολη τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα προς το βράδυ, υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων ή καταιγίδων.

  Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση προς το βράδυ, όποτε στα ανατολικά θα φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ.

  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς.

  Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη διάρκεια της ημέρας. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων ή καταιγίδων.

  Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

  Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 15 βαθμούς.

  Στη Θράκη και στη Μακεδονία, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες.

  Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

  Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

  Οι άνεμοι έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως και 20 βαθμούς Κελσίου.

  Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα στα δυτικά πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

  Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως και 20 βαθμούς Κελσίου.

  Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.

  Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως και 21 βαθμούς Κελσίου.

  Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια.

  Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως και 22 βαθμούς Κελσίου.

  Ο καιρός τις επόμενες ημέρες:

  Την Παρασκευή, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα, περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες.

  Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται στα βόρεια.

  Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις τοπικά έως και 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

  Το Σάββατο, στο βόρεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

  Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις, τοπικά έως και 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

  Την Κυριακή, στα νοτιοδυτικά αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

  Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  - Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

  -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

  -Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  -Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα