Η αρτηριακή υπέρταση υπεύθυνη για τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια

 Η αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για το 14% της ολικής θνητότητας και το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Μόνο το 40% των υπερτασικών ασθενών έχει ρυθμισμένη την πίεσή του σε επίπεδα <140/90mmHg.

Μία πρόσφατη μελέτη στη Αμερική,  έδειξε ότι σε ασθενείς άνω των 50 ετών με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και άλλοι, που πέτυχαν χαμηλές τιμές πίεσης<120mmHg, είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια συγκριτικά με τους ασθενείς με τιμές πίεσης<140mmHg.

Η μελέτη πυροδότησε πολλές συζητήσεις για το αν πρέπει να χαμηλώσουμε τις τιμές στόχου της πίεσης, καθώς και ποιός είναι ο σωστός τρόπος μέτρησης της πίεσης. Βρέθηκε ότι αν η πίεση μετρηθεί στο ιατρείο με τον ιατρό παρόντα βγαίνει γύρω στα 10-15% υψηλότερη σε σχέση με τη μέτρηση με αυτόματο πιεσόμετρο, χωρίς την παρουσία γιατρού” τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) Κωνσταντίνος Τσιούφης, εν όψει του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που ξεκινά την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 7 στην Αθήνα.

 Όπως συμπλήρωσε, “το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες ώστε περισσότεροι ασθενείς μας να πετύχουν τον συμβατικό στόχο των τιμών 140/90”.

Η θεραπεία στην υπέρταση που επιμένει

Παράλληλα, όπως τόνισε, επανέρχεται στο ερευνητικό προσκήνιο η πολλά υποσχόμενη κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού για τη θεραπεία της υπέρτασης. Με την βελτίωση των καθετήρων κατάλυσης και την καλύτερη γνώση, η μέθοδος αυτή δοκιμάζεται όχι μόνο σε ασθενείς με “δύσκολη” υπέρταση, αλλά και σε νεοδιαγνωσθέντες υπερτασικούς σε μία προσπάθεια αποφυγής λήψης της χρόνιας αντιυπερτασικής αγωγής ή αν αυτό δεν επιτευχθεί ως συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής.

Κρίσιμο να γνωρίζει κάθε πολίτης για την καρδιοαγγειακή του Υγεία

 Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Στέφανος Φούσας, στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφ’ όσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα. “Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια”.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.

Ο Στέφανος Φούσας, πάντως, είπε ότι αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη η μικρή μείωση στην Ελλάδα, τόσο της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος όσο και των περιστατικών οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Βηματοδότης χωρίς καλώδια

Ενθαρρυντικά επίσης, είναι τα πρώτα αποτελέσματα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από τη τοποθέτηση βηματοδοτών χωρίς καλώδια, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Καλλικάζαρος.

Οι κατηγορίες ασθενών που έχουν ένδειξη και επιπλέον έγκριση από τον αμερικάνικο FDA, να λάβουν βηματοδότη χωρίς ενδοκαρδιακά ηλεκτρόδια είναι οι εξής:

– Ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή, που χρήζουν βηματοδότη.

– Ασθενείς με φλεβοκομβικό ρυθμό και πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό, που έχουν χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ή χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

– Φλεβοκομβική βραδυκαρδία με μη συχνά επεισόδια παύσεων ή συγκοπής, αλλά συμπαρομαρτούντα ευρήματα στον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο.

“Αποκλείστηκαν από τις μελέτες ασθενείς βηματοεξαρτώμενοι, ασθενείς με μηχανική βαλβίδα στην θέση της τριγλώχινας, ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, καθώς και ασθενείς με προϋπάρχοντα βηματοδοτικά ηλεκτρόδια ή φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του υψηλού κόστους στην Ελλάδα (8000 ευρώ), μόνο 5 τέτοιοι βηματοδότες έχουν τοποθετηθεί στο Ιπποκράτειο Αθηνών, ως τελική εναλλακτική λύση, σε ασθενείς που πληρούσαν τις ενδείξεις και εμφάνισαν δυσκολίες πρόσβασης στην αριστερή και δεξιά υποκλείδια φλέβα.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την αντιπηκτική αγωγή

Τέλος, οι καρδιολόγοι είπαν ότι αντιπηκτική αγωγή είναι απόλυτα απαραίτητη για την πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ιδιαίτερα αυτών με κολπική μαρμαρυγή ή μετά από εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση ή πνευμονική εμβολή, αλλά αναπόφευκτα, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών αιμορραγιών, που μπορεί να αποβούν απειλητικές και για τη ζωή ακόμη των ασθενών.

Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε όλες εκείνες τις επιστημονικές εταιρείες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των αιμορραγικών επιπλοκών σε ασθενείς υπό χρόνια λήψη από του στόματος αντιπηκτικών, ώστε να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις χειρισμού αυτών των ασθενών προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα. Καρπός αυτής της επίπονης, αλλά πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας της ΕΚΕ και άλλων οκτώ Επιστημονικών Εταιρειών, είναι η συγγραφή ενός κειμένου ομοφωνίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ