Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την τοποθέτηση του Στουρνάρα

Της Άννας Κανδύλη

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Ο κ. Αθανασίου ζήτα τα πρακτικά της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει αν με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο που αφορά σε δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα,  το σημείο που προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Αθανασίου είναι ο εξής διάλογος του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, με τον Γιάννη Στουρνάρα:

Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενοχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι; 

Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση. 

Σ. Φάμελλος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ για τα δάνεια κομμάτων με ποινικές ευθύνες).

Η αρχειοθέτηση

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2013 έγινε μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων. 

Ωστόσο μετά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα θα διερευνηθεί αν υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου ώστε να στηριχθεί ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο. 

Σημειώνεται ότι την επίμαχη τροπολογία είχαν καταγγείλει επανειλημμένως τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μάλιστα είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς να την καταργήσουν στα δικαστήρια. 

Η διαδρομή της τροπολογίας

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο  εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με τις δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια. 

Τον Απρίλιο του 2013 ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία, με αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, για δάνεια που ως μόνη εγγύηση είχαν τα εκλογικά ποσοστά των δυο κομμάτων, ήταν πλέον μονόδρομος για τον εισαγγελέα.

Έτσι απαλλάχθηκαν τράπεζες και κόμματα από κάθε ευθύνη.

Σημειώνεται οτι εκτός από τα δάνεια των κομμάτων η τροπολογία αφορούσε και δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως π.χ του Μεγάρου Μουσικής, επίσης πολλών εκατομμυρίων. 

Διαβάστε επίσης:

“Διαστημική” απάτη με κληρονομιές και θύματα στην Ελλάδα

Το Τσέσνα πάνω από το Ρίο λίγο πριν χαθεί το στίγμα του – ΦΩΤΟ

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ