Οι μετανάστες ήταν “Τούρκοι υπήκοοι”

Η νέα άφιξη Τούρκων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δηλώνοντας διωχθέντες από το καθεστώς Ερντογάν προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Δέκα άτομα έφτασαν με σκάφος στις 6:00 το πρωί της Τρίτης σε παραλία της περιοχής Αρχάγγελος στη Ρόδο. Περίοικοι αρχικά πίστεψαν ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες, ενώ στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού που τους συνέλαβαν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Λίγο αργότερα ενημερώθηκαν για το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ.

Η έκπληξη ήρθε όταν οι αφιχθέντες (δύο άνδρες, δύο γυναίκες και έξι παιδιά) δήλωσαν Τούρκοι υπήκοοι που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα από το καθεστώς Ερντογάν και για τον λόγο αυτόν επιθυμούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Οι ενήλικοι συλληφθέντες δηλώνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Η άφιξή τους επιβεβαιώνει τους φόβους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για ελεύσεις Τούρκων στη χώρα μας λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι αυτό ήταν –μεταξύ άλλων- το αντικείμενο της κρίσιμης σύσκεψης που είχε γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το βράδυ που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη είχαν προβλέψει ότι το πραξικόπημα μπορεί να προκαλέσει κύμα Τούρκων υπηκόων προς τη χώρα μας και για τον λόγο αυτόν συζητήθηκαν μέτρα που θα πρέπει να πάρουν η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ για την αντιμετώπισή του.

Από εκείνη τη σύσκεψη (στις 15 Ιουλίου 2016) και μετά αποδείχθηκε ότι η ανησυχία εδράζεται σε σοβαρές εκτιμήσεις. Οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο ζητώντας πολιτικό άσυλο, ενώ ακολούθησαν αφίξεις Τούρκων στα ελληνικά νησιά. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το θέμα, καθώς θεωρούν ότι δεν συμφέρει πολιτικά και διπλωματικά τη χώρα η προβολή των αφίξεων. Και αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη πίεση προς την Ελλάδα από τον Ερντογάν.

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό άφιξης 40χρονου Τούρκου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στη Σάμο. Παρότι οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 40χρονος, ο οποίος έφτασε με φουσκωτό στο Πυθαγόρειο, δήλωσε στους λιμενικούς ότι είναι αξιωματικός του τουρκικού Στρατού, το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή του διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση. Ανάλογο περιστατικό απασχόλησε λίγες ημέρες μετά τις ελληνικές Αρχές στη Χίο, όπου ένας 50χρονος, ο οποίος δήλωσε Τούρκος δικαστικός, ζήτησε πολιτικό άσυλο ισχυριζόμενος ότι απειλείται από το καθεστώς Ερντογάν.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εδώ και αρκετούς μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη των κλιμακίων της ΕΥΠ σε μία προσπάθεια των Αρχών να ελέγξουν το πρόβλημα.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία αμηχανία στη διαχείριση των αφίξεων Τούρκων υπηκόων, καθώς πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Τα στελέχη μας δεν έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά. Καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο μεταξύ χθες, έγινε γνωστό χθες ότι απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Η υπόθεση, ωστόσο, δεν κλείνει εδώ, διότι το αίτημα των τριών θα εξεταστεί και σε δεύτερο βαθμό από την Αρχή Προσφύγων. Αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι η απόφαση απόρριψης από τις επιτροπές ασύλου συνέπεσε χρονικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Τραγικός θάνατος στην Ημαθία – Άνδρας παρασύρθηκε από τρένο – ΦΩΤΟ

Επίθεση με χειροβομβίδα σε σύνδεσμο οπαδών

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σήμερα και αύριο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ