• Από νωρίς στα βάσανα

  12:05 πμ, Κυριακή 06 Μάι 2012 12:05 πμ, Κυριακή 06 Μάι 2012

  Από νωρίς «μπαίνουν» τα Ελληνόπουλα στη χρήση ουσιών, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

  Όπως καταδεικνύει η έρευνα, τα Ελληνόπουλα «μπαίνουν» από τα 13 τους στον κόσμο των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του τσιγάρου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 683 σχολεία με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών, ηλικίας 13 έως 19 ετών, και καταγράφει την ανησυχητική αύξηση στη χρήση χασίς.

  Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, εξήγησε στο ΑΜΠΕ ότι η πλειονότητα των παιδιών που δοκιμάζουν χασίς περνά από τον πειραματισμό στη συστηματική χρήση.

  Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει η κ. Μαλιώρη, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και, σύμφωνα με την έρευνα, πιο στενά «φλερτάρουν» με τα ναρκωτικά οι έφηβοι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με 18,2% των αγοριών και 8,3% των κοριτσιών να έχουν δοκιμάσει χασίς τουλάχιστον μία φορά.

  Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι οι εισπνεόμενες κόλες, που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο, τα βερνίκια και τα διαλυτικά. Ακολουθούν τα ηρεμιστικά υπνωτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται χωρίς τη συνταγή γιατρού.

  Στην έρευνα αποτυπώνεται ξεκάθαρα και η αυξητική τάση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ειδικότερα στους Νομούς Έβρου, Καστοριάς και Πιερίας, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

  Τους ειδικούς του ΕΠΙΨΥ και του ΟΚΑΝΑ ξαφνιάζει το γεγονός της ανησυχητικής κατανάλωσης αλκοόλ, γιατί παρατηρείται σε μία εποχή που τα ποτά έχουν ακριβύνει λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ το χαρτζιλίκι των μαθητών έχει εξανεμισθεί από τις διαρκείς περικοπές στο εισόδημα των γονιών τους.

  Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα μαθητές πίνουν αλκοόλ, ενώ το 11% πίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη ένας στους τρεις μαθητές έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του και το 13% έχει μεθύσει πάνω από δύο φορές, γεγονός που δείχνει πως αρκετά παιδιά περνούν από την κατανάλωση αλκοόλ στην κατάχρηση.

  Όπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Άννα Κοκκέβη, που συντόνισε τη μελέτη, πρώτη στις προτιμήσεις των μαθητών έρχεται η μπίρα και ακολουθείται από τα σκληρά οινοπνευματώδη ουίσκι, βότκα και τζιν.

  Πιο διαδεδομένο μεταξύ των μαθητών από το ποτό και το χασίς είναι το τσιγάρο, με την έρευνα να αποκαλύπτει πως ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει. Μετά την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 50% των εφήβων καπνίζει συστηματικά, ενώ το ένα τρίτο αυτών των παιδιών καπνίζει πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα