Το κόλπο της λιμουζίνας στη Μύκονο

Νέα φλέβα φοροδιαφυγής με λιμουζίνες που ενοικιάζονται σε τουρίστες με μεγάλα πορτοφόλια στα κοσμοπολίτικα νησιά χτύπησε η… περιέργεια των φοροελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν κλιμάκιο ελεγκτών της ΓΓΔΕ βρέθηκε στη Μύκονο. Κατά την άφιξή του στο νησί διαπίστωσε ότι τρεις λιμουζίνες ανέμεναν πελάτες στην πιάτσα των ταξί. Οι ελεγκτές δεν έχασαν την ευκαιρία και αμέσως ζήτησαν από τους οδηγούς των πολυτελών αυτοκινήτων παραστατικά για την παροχή υπηρεσιών στους πλούσιους πελάτες τους.

Κανείς από τους τρεις οδηγούς δεν διέθετε παραστατικά, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι τιμές για την ενοικίαση μίας λιμουζίνας στη Μύκονο είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, καθώς για μία ημέρα με σοφέρ ξεκινούν από τα 800 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμη και μερικές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την πολυτέλεια του μοντέλου που επιθυμεί ο πελάτης. Αλλη τιμή έχει μια Bentley, άλλη μια Jaguar και όσο πιο πολυτελές είναι το μοντέλο της λιμουζίνας τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός.

Μάλιστα, όσο ο έλεγχος στους τρεις οδηγούς ήταν σε εξέλιξη, στην «πιάτσα» των ταξί έφτασε για να παρκάρει ακόμα μία λιμουζίνα. Ζητήθηκαν παραστατικά και από τον νέο οδηγό, με τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή δεν διέθετε κανένα παραστατικό. Αμέσως η έρευνα επεκτάθηκε σε όλες τις εταιρείες ενοικίασης λιμουζίνας στη Μύκονο και, όπως αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, ανάλογοι έλεγχοι θα τρέξουν σε όλα τα μεγάλα νησιά στα οποία παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, η εφορία… αγριεύει για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Μετά την επιβολή των νέων αυστηρότερων προστίμων, η ΓΓΔΕ ρίχνει τώρα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το όπλο του άμεσου 48ωρου «λουκέτου» στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα που «συλλαμβάνονται» να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε την απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Το μέτρο εφαρμόζεται με πράξη των υπαλλήλων που διενεργούν τον έλεγχο έπειτα από ειδική εντολή του ΓΓΔΕ εφόσον διαπιστωθεί:

• Η μη έκδοση έκδοση πλέον των 10 αποδείξεων ή

• ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εντοπίζονται από τους φοροελεγκτές να μην έχουν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή ακόμη και μία απόδειξη που η αξία της υπερβαίνει τα 500 ευρώ, εκτός από το ελάχιστο πρόστιμο που ανέρχεται σε 250 ευρώ ανά έλεγχο για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, η εφορία θα τους βάζει «λουκέτο» για 48 ώρες.

Το θερινό ελεγκτικό «σαφάρι» που έχουν εξαπολύσει οι φοροελεγκτές αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές υπερβαίνει ακόμη και το 40%.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης:

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους

Ο Δήμαρχος αναγκάστηκε και έγινε οδηγός ασθενοφόρου

Πάργα – Πνίγηκε ηλικιωμένη λουόμενη στο Αλωνάκι

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ