Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή στη Χίο – Χιλιάδες καμένα μαστιχόδεντρα

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου στη Χίο, μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε το νότιο τμήμα του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γ. Τούμπος μιλά για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα politischios.gr ο κ. Τούμπος.

Η πλήρης καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς θα πάρει ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου.

Τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο έντονος είναι ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες και η ένταση του ανέμου αλλάζει διαρκώς.

Οι πυροσβέστες από τη Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και οι κάτοικοι της νότιας Χίου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε και συνεχίζει να καταστρέφει δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής κόστος.

Στην πυρκαγιά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν συνολικά: 103 πυροσβέστες με 34 πυροσβεστικά οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, 15 υδροφόρες του δήμου, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στη Χίο 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Βαγγέλης Αποστόλου: 40.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Εκεί, θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Για καταστροφή στον φυτικό πλούτο του νησιού, τέσσερα χρόνια μετά τις ζημιές που υπέστη το νησί από τις αντίστοιχες φωτιές του 2012, έκανε λόγο στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, δεσμευόμενος ότι θα προκύψουν κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο συμπεράσματα τέτοια, που να ανοίγουν τον δρόμο σύντομα τόσο για αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς, όσο και σε εκείνους που απώλεσαν ακόμη και ζωικό κεφάλαιο.

«40.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί», ανέφερε ο κ. Αποστόλου στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν υποστεί καθολική καταστροφή σε μαστιχόδεντρα και ελαιόδεντρα.

«Να φανταστεί κανείς ότι πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάσαμε το Μουσείο Μαστίχας τιμώντας ουσιαστικά το δώρο της χιακής γης. Από χθες βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή που έχει επηρεάσει το σύνολο της μαστιχοκαλλιέργειας στις περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά. Πριν προλάβει ο τόπος να ανακουφιστεί από τις φωτιές του 2012, βρέθηκε στο ίδιο σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα προκύψουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και το σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Αναφορικά με την μάχη για την φωτιά που μαίνεται σε κάποια τελευταία μικρά μέτωπα, ο υπουργός τόνισε ότι η εικόνα που του μεταφέρθηκε είναι καλύτερη, όπως ευνοϊκότερες είναι και οι καιρικές συνθήκες. “Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγες ώρες θα έχουμε τελειώσει”, υποστήριξε.

Ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο ζητά η Ελίζα Βόζενμπεργκ

Στο μεταξύ, το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας.

Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των Ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή, παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Διαβάστε επίσης:

Μαίνεται η φωτιά στη Χίο – Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Χίου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ