Η τραγική οικογενειακή ιστορία των νεκρών στο ναυάγιο της Λέσβου

Τα μέλη μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων από το βομβαρδιζόμενο Χαλέπι είναι τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας δυο μίλια ανοικτά από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για έναν άνδρα, μια γυναίκα με τα δυο τους παιδιά ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών που πνίγηκαν όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν, ανατράπηκε.

Στη βάρκα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν άλλα εννέα άτομα. Τα έξι διασώθηκαν, ενώ τρία, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μεταφορέας, ακόμα αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις νεκροί είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από τη Συρία και αναγνωρίστηκαν όταν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρήκαν στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν τα έγγραφα των μελών της οικογένειας.

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί στις αρχές η αυξημένη κίνηση πλαστικών λεμβών από τα απέναντι παράλια προς τη Λέσβο.

Δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την περασμένη Κυριακή. Τρεις βάρκες με 79 άτομα εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα, Πέμπτη, στη βόρεια Λέσβο έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με 40 περίπου άτομα.

Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα -σε 15 δηλαδή συνολικά μέρες- εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το γεγονός», έλεγε χθες στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, «δημιουργεί την εντύπωση ότι επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».

Πρόκειται για δρόμους που το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο διάβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Χίο και στη Σάμο δεν παρατηρούνται ροές μεταναστών, αφού η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων στον Τσεσμέ και στο Κουσάντασι απέναντι από αυτά τα νησιά, λόγω του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.902 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Χίο βρίσκονταν 2.420 και στη Σάμο 1.063. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.385 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

 

Διαβάστε επίσης:

Στους 4 οι νεκροί στο ναυάγιο της Λέσβου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ