Τι αλλάζει για τους μαθητές του Γυμνασίου

Μια ώρα μείον από τα Αρχαία Ελληνικά (πρωτότυπο κείμενο) σε κάθε τάξη του Γυμνασίου, συν μία ώρα Γλωσσικής Διδασκαλίας στην Α’ Γυμνασίου, μείον τέσσερις ώρες συνολικά από τις λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις και Συνθετικές Εργασίες, που καταργούνται , καθόλου Οικιακή Οικονομία στη Β΄ Γυμνασίου, μία ώρα λιγότερη Βιολογία και Γεωγραφία στην Α΄ Γυμνασίου. Αυτές είναι οι αλλαγές στο πρόγραμμα του Γυμνασίου, ώστε η διδασκαλία να διαμορφωθεί στις 32 ώρες την εβδομάδα ανά τάξη.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που στην πλειονότητα τους είχε εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κινούνται στη λογική ελάφρυνσης  των μαθημάτων και ωρών στα Γυμνάσια, σε μία κατεύθυνση όμως που δεν θα θίγει τα βασικά μαθήματα για τη μετάβαση στο Λύκειο, αυτά της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, το project (Βιωματικές Δράσεις) που προ τριετίας πρώτη φόρα εντάχθηκε στα ωρολόγια της Γλωσσικής Διδασκαλίας της Ά τάξης , ενώ σε κάθε μάθημα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εργασίες στο β’ τετράμηνο, οι βαθμοί των οποίων θα προσμετρούνται στην αξιολόγησή τους – πέραν των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη Γλωσσική Διδασκαλία, τη Λογοτεχνία και τα Μαθηματικά, τα οποία δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην περιγραφική βαθμολόγηση.

H περιγραφική αξιολόγηση από φέτος πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε αρκετά μαθήματα, όμως θα συνοδεύεται και από αριθμητική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη, οι δραστηριότητες που προβλέπονταν υπό τον τίτλο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης» εντάσσονται στη Μουσική της Β΄ τάξης και στα Καλλιτεχνικά της Γ΄τάξης. Σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα θα αφιερώνονται κάποιες εβδομάδες του σχολικού έτους σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική, τα εικαστικά ή τον συνδυασμό τους με άλλες τέχνες.

Σημειωτέον, με τη μείωση των διδακτικών ωρών στις 32, θα προσφέρονται κάποιες ώρες εντός του 7/ωρου , στις οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν πολιτιστικά περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας καθώς και η ενισχυτική διδασκαλία, και αυτό χωρίς κωλύματα για τους / τις μαθητές/τριες(π.χ  μετακίνηση με μέσα συγκοινωνίας που αναχωρούν την ώρα που λήγει το 7/ωρο, εξωσχολικές δραστηριότητες κ.λπ)

Ακόμη θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία μια αύξηση της διάρκειας των διαλειμμάτων.

Τέλος θα γίνει εξορθολόγηση της  διδακτέας ύλης για την εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου που θα επιτρέπει την αξιοποίηση μεθόδων ενεργητικής μάθησης ( η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η διερευνητική μάθηση, τα project απαιτούν γενικά περισσότερο χρόνο).

Υπενθυμίζεται πως φέτος το διδακτικό έτος χωρίζεται σε δυο τετράμηνα και διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαΐου. Το πρώτο τετράμηνο ολοκληρώνεται 20 Ιανουαρίου.

Στα Λύκεια, σημειωτέον, δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια αλλαγή στα ωρολόγια προγράμματα έτσι οι ώρες θα παραμείνουν 35 την εβδομάδα στις δυο πρώτες τάξεις και 32 στη Γ’ Λυκείου.

Πηγή: Αυγή

Διαβάστε επίσης:

O Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ: Φέτος θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

Ο Αμβρόσιος μήνυσε τους διοργανωτές του Gay Pride της Θεσσαλονίκης 

Συγκέντρωση λιμενεργατών έξω από το Χρηματιστήριο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ