Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί.

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακές δομές, ΕΚΑΒ, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας στήριξη του δημόσιου συστήματος, με προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δύο βασικές Ομοσπονδίες του κλάδου, δηλαδή εκείνη των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καθώς και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κατ’ εξακολούθηση από τις καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται στο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία σημειώνει:

“Παραμένουν κλειστές 50 κλίνες ΜΕΘ, η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα. Έκλεισαν 50 κλίνες ΜΕΘ επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η κυβέρνηση να προσλάβει «τα δικά της παιδιά» αφού οι προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ. Ακόμη οι Υπουργοί μαγειρεύουν τις λίστες.

Το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης έδωσε στη δημοσιότητα την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα από την οποία προκύπτει ότι εφέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι. Δεν μπορεί ακόμη να υπολογισθεί το νούμερο των αποχωρησάντων προς συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ έως 12/5/2016 προκειμένου να προλάβουν τις νέες δυσμενείς αλλαγές. Ίσως ξεπεράσουν τους 1.000.

30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με 1 Νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 Ασθενών. Η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει το Επικουρικό προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις λήγουν 30/9/2016. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα παλέψουμε για την μονιμοποίησή τους.

Η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ μέσω κοινοτικών προγραμμάτων αν και οι Μονάδες στενάζουν από τις ελλείψεις. Προσωπικό που επίσης καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των Νοσοκομείων ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Τα Ταμεία τους είναι άδεια. Εφέτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δις ευρώ).

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναστέλλονται χειρουργεία. Φέρνουν οι ασθενείς υλικά από το σπίτι τους. Οργανώνονται έρανοι από φορείς και προσωπικό για την προμήθεια υλικών στα Νοσοκομεία.

Διαλύουν την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με την κατάργηση Μονάδων (πάνω από 50%) και την ανάθεση της ζήτησης στον Ιδιωτικό Τομέα. Η ψευτομεταρρύθμιση που επιχειρούν είναι «στάχτη στα μάτια» για την συγκάλυψη της διάλυσης και την μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των πολιτών.

Στην ΠΡΟΝΟΙΑ συρρικνώνονται και κλείνουν Μονάδες. Το προσωπικό μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις και οφείλονται δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές πολλών μηνών του τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Με την ψευτομεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Ψυχική Υγεία βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας με την σύσταση των Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας οι οποίες αποφασίζουν ή εισηγούνται την ίδρυση και την κατάργηση Μονάδων, την μεταφορά υπηρεσιών και προσωπικού ακόμη και προς τις Ιδιωτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα.

Εκτός του Νοσοκομείου της Σαντορίνης με το Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας η ΑΕΜΥ Α.Ε. αναλαμβάνει εργολαβικά το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας.

Με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας Α.Ε. κλείνει το Κέντρο Υγείας και το προσωπικό του Κ.Υ. μεταφέρεται στην Α.Ε., με υποβάθμιση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών.

Το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Αντί προσλήψεων η κυβέρνηση βρήκε τη λύση. Ανατίθενται οι διακομιδές στην Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ.

Η κυβέρνηση συρρικνώνει, ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Μέσω του ανασχεδιασμού του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, της έκδοσης νέων οργανισμών και τις μετακινήσεις προσωπικού, επιχειρεί την κατάργηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, την ενοποίηση και την κατάργηση υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών.

Ο έλεγχος του ΕΣΥ θα περάσει στην ΑΕΜΥ Α.Ε. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σύντομα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει την ΑΕΜΥ Α.Ε. στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΕΣΥ Α.Ε.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση των Συμβάσεων έργου χωρίς εργασιακά δικαιώματα (δεν δικαιούται αναρρωτικές και κανονικές άδειες) στο σύνολο των νέων προσλήψεων, αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων που ήδη εργάζονται.

Διεκδικούμε την εκδίωξη των εργολάβων, την επανασύσταση των Οργανικών θέσεων και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, την Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, την Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, την Μονιμοποίηση του Επικουρικού Προσωπικού, την Ανανέωση Συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, την Ένταξη στα ΒΑΕ, την Κατάργηση του Αντιασφαλιστικού Νόμου 4387/2016, την Ανάκτηση των Μνημονιακών Απωλειών”.

Διαβάστε επίσης:

Χειρόφρενο 4 ωρών σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Που θα βρέξει σήμερα – Η αναλυτική πρόγνωση 8/6/2016

Κατάθλιψη: 4 πράγματα που αλλάζουν στο σώμα και την ψυχή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ