Ένα “σαλόνι ομορφιάς” για πρόσφυγες σε άτυπο καταυλισμό

Μια σκηνή διαφορετική από τις άλλες έχει στηθεί στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων που δημιουργήθηκε στο πρατήριο καυσίμων λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη.

Η ταμπέλα στα αραβικά στην είσοδό της, γράφει ότι “αυτή η σκηνή είναι μόνο για γυναίκες” και “απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες”.

Στο εσωτερικό της νεαρά κορίτσια συζητούν “αποκλειστικά γυναικεία θέματα”, όπως χαρακτηριστικά λένε ενώ οι λίγο μεγαλύτερες σε ηλικία περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να φτιάξουν τα μαλλιά τους, να περιποιηθούν το δέρμα ή τα νύχια τους και να νιώσουν για λίγο “όπως παλιά, όταν ήταν στην πατρίδα”, εξηγεί μία απ’ αυτές.

Η σκηνή με το διαφορετικό σχήμα και την ιδιαίτερη ταμπέλα δεν είναι απλώς ένα σαλόνι ομορφιάς. Εθελοντές και πρόσφυγες ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν πραγματικότητα αυτό τον χώρο, όπου εκτός από περιποίηση, προσφέρει -μεταξύ άλλων- κάποιες ώρες μαθημάτων γιόγκα, αλλά κυρίως μία ευκαιρία στις γυναίκες πρόσφυγες να μοιραστούν όσα τους απασχολούν ή απλώς να χαλαρώσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας.

“Ήταν η ανάγκη των ίδιων των γυναικών να δραπετεύσουν για λίγο απ’ αυτό που ζουν τους τελευταίους μήνες που ‘γέννησε’ τον χώρο αυτό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ιταλίδα εθελόντρια Τζάντα.

“Έχουμε συχνά επισκέψεις και από γυναίκες από το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση”, εξηγεί η Τζάντα.

 “Νιώθω δημιουργική ξανά”, λέει, από την πλευρά της η Άσια, ενώ φτιάχνει μία περίτεχνη πλεξούδα στα μαλλιά μίας νεαρής. “Στη χώρα μου είχα το δικό μου κομμωτήριο, όπου κάναμε ό, τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Χτενίσματα, που θα τα ζήλευαν και μεγάλοι κομμωτές του εξωτερικού” τονίζει.

 

Πηγή / πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πανικός σε ξενοδοχείο της Κρήτης – Τουρίστας απειλούσε να αυτοκτονήσει

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στο Ναύπλιο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ