Νάνο-σύμμαχοι…

Το πρόθεμα νάνο, προέρχεται από την Ελληνική λέξη νάνος  και ένα νανόμετρο είναι μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.Αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία θα μας δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας, που οι σημερινές μέθοδοι αδυνατούν να βοηθήσουν στο βαθμό που χρειάζεται, θα αυξήσει την υπολογιστική ισχύ και την ταχύτητα των υπολογιστών,θα δώσει νέα πιο ανθεκτικά υλικά και θα συμβάλλει ακόμα και στην καθημερινότητά μας.

Έρευνες που διεξάγονται σε διάφορα εργαστήρια και πανεπιστήμια οδηγούν στην κατασκευή νανομηχανών που θα μπορούν να μεταφέρουν ένα καρκινικό φάρμακο στοχευμένα απευθείας στον όγκο παρακάμπτοντας έξυπνα την άμυνά του και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να πειράξουν υγιείς ιστούς.

Πρόσφατα σε ποντίκια εργαστηρίου διοχετεύθηκαν νανοσυστήματα στους εγκεφάλους τους οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές τομές και είχαν χάσει την όρασή τους.

Οι νανομηχανές δημιούργησαν ιστό γύρω από τα τραυματισμένα από την επέμβαση νεύρα, επιτρέποντας την επούλωση τους,με αποτέλεσμα να ανακτήσουν τα ποντίκια παραπάνω από το 75% της όρασης τους.

Αυτή η μέθοδος θα μπορεί στο μέλλον να εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγκεφαλικές επεμβάσεις, π.χ αφαίρεση όγκου και καταστρέφονται κάποια νεύρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με αποτέλεσμα να χάνει ο ασθενής κάποιες από τις εγκεφαλικές λειτουργίες του.   Πηγή: metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ