Κατηγορητήριο “φωτιά” σε βάρος του Μαρτίνη

Της Άννας Κανδύλη

«Φωτιά» είναι το κατηγορητήριο του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Σπ. Τσιρώνη για τον Ανδρέα Μαρτίνη.

Ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που φέρεται να έλαβε από την HOSPITALIA INTERNATIONAL, η οποία προμήθευσε το νοσοκομείο με εξοπλισμό.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 1998 και όπως σημειώνεται, η εταιρεία  προτιμήθηκε αν και δενκατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά, λόγω του ότι ο κ. Μαρτίνης έλαβε ως «δώρο» από αυτήν 3,1 εκ. μάρκα. Το εν λόγω ποσό μέσω περίπλοκων διαδρομών σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και μία οff shore κατέληξε στον ίδιο ενώ μέρος του το διέθεσε για την αγορά του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο αναφέρεται  πως στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία Ερρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας “Hospitalia International GmbH”,  που αν και δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν, προτιμήθηκε.

«Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16  Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας “Hospitalia International” με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ  ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού

1.873. 565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε. Η επιβάρυνση του συμβατικού τιμήματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28/12/1998 ο λογαριασμός 0251-380142-0 πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι  ποσό 3,5 εκατ. μάρκων που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, θα καταβαλλόταν ως προκαταβολή εντός 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 /1998 επομένως έως τις 26/12/1998.

Ο λόγος για τον οποίο  γίνεται  μνεία στη σύμβαση του ποσού των 3,5 εκατ. μάρκων ως διακριτού μέρους της προκαταβολής του 20% του συμβατικού τιμήματος είναι αδιαφανής ιδίως μάλιστα εν όψει της εντελώς ασαφούς αιτιολογίας “εκκίνηση του έργου και κόστος σχεδιασμού”, ο οποίος είναι άγνωστο τι ακριβώς αφορά και δεν εξειδικεύεται περαιτέρω. Η ανάδοχος εταιρία αφού έλαβε το ποσό της προκαταβολής, που προήλθε από το αδίκημα της απάτης, το ενσωμάτωσε στην περιουσία της και το προοριζόμενο για εσένα μέρος της το μεταβίβασε στον προαναφερόμενο οριστικό λογαριασμό».

Η βλάβη στο κοινωφελές ίδρυμα -σύμφωνα  με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας που τελικά επιβάρυνε το συνολικό τίμημα. 

Οι διαδρομές του χρήματος 

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Το ποσό των 3.133.350,17 μάρκων το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε εσένα είτε στη σύζυγό σου είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ.Κ (σ.σ. δικηγόρος του ζεύγους), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο  χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία.

Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτό το ποσό των 3,1 εκατ. μάρκων που αποκόμισες με την ουσιαστική αποπεράτωση του κακουργήματος της απάτης και με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εν λόγω ποσό καθώς και η μετατροπή του ως άνω ποσού σε κινητή περιουσία την οποία εσύ και η σύζυγός σου τελέσατε γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το κακούργημα της τελεσθείσας από εσένα απάτης και με σκοπό να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευσή της, συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχομένων από το βασικό αδίκημα της απάτης εκ της οποίας η ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Το δε άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ιδίου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκρυβεί σε αυτή η κυριότητα των επίδικών ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών.

Για χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Μαρτίνης: Τα χρήματα είναι φορολογημένα – ΒΙΝΤΕΟ

Προθεσμία από τον ανακριτή στον Μαρτίνη – Τι είπε για τις κατηγορίες – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ