Κατηγορητήριο “φωτιά” για τα μέλη του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές

Της Άννας Κανδύλη 

Μέσω πολύπλοκων εταιρικών  σχημάτων, off shore εταιριών  και εικονικών  συναλλαγών τα μέλη  του  κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από το Οργανωμένο Έγκλημα, εξαπάτησαν δεκάδες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια για τους  δύο φερόμενους  ως εγκέφαλους  της απάτης  Ι. Λ.  και Γ. Δ. «Στην Αθήνα , σε χρονικό διάστημα που δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς στην ανάκριση πάντως τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015 συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων…και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σας και η οποία επιδιώκει την διάπραξη  κακουργημάτων…»

Ειδικότερα αναφέρεται ότι προέβαιναν,   με διακριτούς ρόλους ο καθένας,   «σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται  ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs)…».

Τα  εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από  τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία, κατά την ανακρίτρια, υποκρύπτονταν οι ίδιοι. Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών αυτών δομών προσέγγιζαν  διάφορα άτομα επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του  Γ.Δ. ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να  επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια «Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελλαν  μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν  τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους,  είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια , αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλονται στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα  ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν  μεγάλα χρηματικά ποσά , είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανίζονταν ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν  να συντηρούν  τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη ( ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους είτε είχαν χαθεί κατά την εν της πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».  

 

Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο «ΠΕΛΑΤΑΓΩΓΟΣ» 

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε πως η  διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον Γ.Δ. ο οποίος βάσει των συμβάσεων είχε οριστεί ως διαχειριστής τους.

Ο δε ρόλος του Ι.Λ., όπως περιγράφεται και στο  κατηγορητήριο,  ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος του ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή που ��ίχαν στήσει με τον Γ.Δ.. Όπως σημειώνεται δε  χαρακτηριστικό  του όλου εγχειρήματος ήταν η μεσολάβηση του Ι.Λ.  προκειμένου να απονεμηθεί στον Γ.Δ. ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κίεβο. Αυτοί οι τίτλοι κατά τους ισχυρισμούς του Ι.Λ.  προορίζονταν για τον ίδιο λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη, τους οποίους  σημειώνει η ανακρίτρια «αποποιήθηκες προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο σου».  

Στα κατηγορητήρια  καταγράφονται  με κάθε λεπτομέρεια οι εξωχώριες εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες είχαν διακριτούς ρόλους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης, ελεγκτών, νομικών συμβούλων , ρόλο «Μπροστινών» , μπρόκερς (μεσίτης επενδύσεων) κ.α.

Μεταξύ των «θυμάτων» του κυκλώματος αναφέρεται στο κατηγορητήριο  γνωστός εφοπλιστής ο οποίος μαζί με την μητέρα του επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με αποτέλεσμα να χάσουν  περίπου 81 εκ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Έτσι δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές

 Ποινικές διώξεις για το κύκλωμα που εξαπατούσε επενδυτές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ