Οι μπουρλοτιέρηδες “έβαλαν φωτιά” στη Νάουσα της Πάρου – ΒΙΝΤΕΟ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Νάουσα της Πάρου, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, τήρησε το πατροπαράδοτο έθιμο «των μπουρλοτιέρηδων», που έλκει την καταγωγή του από τους θρυλικούς μπουρλοτιέρηδες της Ελληνικής Επανάστασης και διασώζεται μέχρι τις ημέρες μας αναλλοίωτο.

Όπως αναφέρει το parianostypos.gr, όλα αρχίζουν με την Λιτάνευση των Εικόνων της Παναγίας που ξεκινούν ταυτόχρονα από τους ιερούς ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Παντάνασσας και διέρχονται από τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, καθώς και το λιμανάκι της Νάουσας, για να καταλήξουν παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών στην κεντρική πλατεία όπου και σταματούν την πορεία τους εξαιτίας της βροχής από βαρελότα που αρχίζουν να ρίχνονται εκείνη τη στιγμή.

Η πλατεία «παίρνει φωτιά» από την πύρινη καταιγίδα, μέχρι οι μπουρλοτιέρηδες να «επιτρέψουν» να συνεχίσει την πορεία της η Λιτανεία.

Το έθιμο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Νάουσας, τελείται κάθε χρόνο στη Δεύτερη Ανάσταση και διατηρεί ζωντανή την μνήμη της παράδοσης ιχνηλατώντας ιστορικές και θρησκευτικές μνήμες του παρελθόντος που έφθασαν μέχρι τις μέρες μας.

Διαβάστε επίσης:

Έκαψαν τον “Τζιχάντι Τζον” στις Στέρνες Ακρωτηρίου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ