Έχετε ευτυχισμένο γάμο και είστε άνδρας; Σας ενδιαφέρει

Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι και ιδίως όσοι έχουν ευτυχισμένο γάμο, είναι πιθανότερο να πάρουν την απόφαση να κάνουν κολονοσκόπηση για έλεγχο του εντέρου τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ήδη κάνει κολονοσκόπηση, τότε είναι σχεδόν διπλάσια η πιθανότητα να κάνει και ο άλλος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον επικεφαλής του τμήματος γηριατρικής δρα Γουίλιαμ Ντέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής «Preventive Medicine», μελέτησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.137 ανθρώπων ηλικίας 55 έως 90 ετών, μεταξύ των οποίων 804 παντρεμένα ζευγάρια.

Όπως διαπιστώθηκε, οι παντρεμένοι είναι 20% πιθανότερο να κάνουν κολονοσκόπηση σε σχέση με τους ανύπαντρους, ενώ το αυξημένο ποσοστό ανεβαίνει στο 30% αν έχουν ευτυχισμένοι γάμο και στο 40% αν η σύζυγός τους είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Όμως αυτό φαίνεται να ισχύει μόνο για τους άνδρες και όχι για τις παντρεμένες γυναίκες, αφού, άσχετα αν έχουν ευτυχισμένο γάμο ή όχι, δεν είναι πιθανότερο να κάνουν κολονοσκόπηση σε σχέση με τις ανύπαντρες, ενώ και το μορφωτικό επίπεδο του συζύγου τους δεν παίζει κανένα ρόλο.

«Οι γυναίκες ελέγχουν το ‘κεφάλαιο’ υγεία στα περισσότερα νοικοκυριά. Δρουν ως θεματοφύλακες της υγείας, επιτηρώντας τις επιλογές του άνδρα τους σε αυτά τα θέματα και επηρεάζοντας τις αποφάσεις του. Όσο πιο πολύ μια γυναίκα έχει επενδύσει συναισθηματικά σε ένα γάμο, τόσο περισσότερο ενθαρρύνει υγιεινές συμπεριφορές εκ μέρους του συζύγου της», δήλωσε ο Ντέιλ.

Όμως, όπως είπε, οι ίδιες οι γυναίκες φαίνεται να ωφελούνται λιγότερο από το γάμο τους στον τομέα της υγείας. «Υποπτευόμαστε ότι σε αυτό το ζήτημα εξαρτώνται περισσότερο από άλλες πηγές υποστήριξης, όπως φίλους και συγγενείς», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Η κολονοσκόπηση, που πρέπει να γίνεται περιοδικά μετά τα 50, αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική μέθοδο, αλλά η προοπτική της, τόσο όσον αφορά την αναγκαία προετοιμασία (πλήρης καθαρισμός εντέρου με καθαρτικό), όσο και η ίδια η διαδικασία (ενδοσκόπηση μέσω του πρωκτού), μάλλον δεν σκορπά ρίγη ενθουσιασμού σε κανέναν.

Πηγή: AΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Έλληνας τραγουδιστής θα περπατήσει στην πασαρέλα

Η τολμηρή εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ