Βγάζουν άδειες κυκλοφορίας σε…λευκό χαρτί

Σε είδος πολυτελείας έχει μετατραπεί το πράσινο έντυπο άδειας κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, το υπουργείο Μεταφορών και η Περιφέρεια δεν διαθέτουν τα σχετικά έντυπα.

Αποτέλεσμα είναι όσοι πολίτες προχωρούν σε αγορά ή μεταβίβαση οχήματος, να παίρνουν στα χέρια τους ένα λευκό χαρτί το οποίο εκτελεί χρέη… άδειας κυκλοφορίας. Μοναδική εξαίρεση, όσοι πρόκειται –αποδεδειγμένα– να ταξιδέψουν με το όχημά τους στο εξωτερικό, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών λαμβάνουν το κανονικό πράσινο έντυπο άδειας κυκλοφορίας.

Το απόθεμα των πράσινων εντύπων είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και ουδείς έχει προχωρήσει σε προμήθεια νέων. Ετσι επελέγη η λύση της απλής εκτύπωσης λευκού χαρτιού, το οποίο σφραγίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας και θεωρείται το επίσημο κρατικό έγγραφο.

Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών υποστηρίζουν ότι από τις 21 Απριλίου οι νέες άδειες κυκλοφορίας θα εκδίδονται στα πράσινα έντυπα και όχι σε λευκό χαρτί, καθώς αναμένεται μέχρι τότε να έχει παραδοθεί όλο το υλικό (τα πράσινα έντυπα πάνω στα οποία εκτυπώνεται η άδεια) στο υπουργείο Υποδομών.  

Το πρόβλημα προέκυψε από το 2013, όταν ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια των πράσινων εντύπων κηρύχθηκε άγονος. Ακολούθησε άλλος ένας και ένας τρίτος τον οποίο διεξήγαγε η γενική γραμματεία Εμπορίου. Κανένας από αυτούς τους διαγωνισμούς δεν οδήγησε σε ορισμό αναδόχου, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων να κυκλοφορούν με ένα λευκό χαρτί, αντί της κανονικής άδειας κυκλοφορίας.  

Στις αρχές Νοεμβρίου ανατέθηκε στη μειοδότρια (του τελευταίου άγονου διαγωνισμού του Οκτωβρίου) εταιρεία, η εκτύπωση 3.200.000 αδειών κυκλοφορίας, οι οποίες επρόκειτο να παραδοθούν τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά τελικώς καθυστέρησαν και το υλικό θα είναι διαθέσιμο τον Απρίλιο. Ετσι από τις 21 Απριλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Υποδομών, όσες άδειες κυκλοφορίας εκδίδονται θα έχουν την επίσημη μορφή, του πράσινου εντύπου. Οσον αφορά όμως τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί σε λευκά χαρτιά, δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρόβλεψη, καθώς ο αριθμός τους –αν και όχι απόλυτα εξακριβωμένος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών– θεωρείται πολύ μεγάλος. Η αντικατάσταση των παλιών αδειών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και σταδιακά, καθώς αποφασίστηκε από το υπουργείο Υποδομών πρώτα να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην έκδοση των νέων αδειών. Ο χρόνος αντικατάστασης των λευκών εντύπων αδειών κυκλοφορίας, που έχουν εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια, θα αποφασιστεί αφού διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός του υλικού (σ.σ. των πράσινων εντύπων) που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υποδομών.  

Προβλήματα

Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου επισημαίνουν ότι το λευκό χαρτί, που παρέχεται αντί του πράσινου εντύπου προκαλεί διάφορα προβλήματα. Φθείρεται με μεγάλη ευκολία, καθώς είναι πολύ πιο λεπτό σε σχέση με το χαρτονένιο πράσινο έντυπο, ενώ το λευκό του χρώμα καθιστά την απώλειά του πολύ εύκολη. Στόχος, πάντως, του υπουργείου Υποδομών είναι σε πρώτη φάση να ομαλοποιηθεί η έκδοση των νέων αδειών στα πράσινα έντυπα και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η αντικατάσταση όσων έχουν ήδη εκδοθεί σε λευκό χαρτί.

Πηγή:Καθημερινή

 

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικό – Πρόστιμο 15.000 ευρώ στον έμπορο ΙΧ των Βορείων Προαστίων που γυρίζει χιλιόμετρα

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ