Εκδήλωση κορυφής για το προσφυγικό

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η  επίκαιρη εκδήλωση “Μετανάστευση: Απειλή ή οικονομική ευκαιρία για την Ευρώπη” που συνδιοργάνωσε η Ομάδα Αποφοίτων του Harvard Business School στην Ελλάδα με το δίκτυο Αλληλεγγύη-Solidarity Now. Μόλις λίγες ώρες μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece και πρόεδρος του Δ.Σ. του δικτύου “Αλληλεγγύη- Solidarity Now” μίλησε για το χτύπημα στην “καρδιά της δημοκρατίας”,   εξήρε το έργο των ΜΚΟ και των εθελοντών στα νησιά “που δείχνουν πραγματική αλληλεγγύη” και έθεσε το επίκαιρο ερώτημα, “πως η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει ελεύθερη μέσα σε μια τεταμένη κρίση;”. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “οι πρόσφατες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και πιέζουν ασφυκτικά τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Είναι αναγκαίο να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου για να αποφύγουμε τις ακραίες εθνικιστικές λύσεις”. 

Με την σειρά του, ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ παραδέχτηκε πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο “έχει έρθει για να μείνει” και “δεν υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που μπορούμε να πατήσουμε για να το εξαφανίσουμε”. Παράλληλα, έκανε κριτική στην πολιτική που έχει ακολουθήσει η ΕΕ λέγοντας πως “οι μεταναστευτικές πολιτικές του παρελθόντος δεν ήταν προς στην σωστή κατεύθυνση” ενώ  αναφερόμενος στην Ελλάδα αναρωτήθηκε, “πώς είναι δυνατόν μια χώρα 10 εκατομμυρίων, να διαχειριστεί πάνω από 800.000 πρόσφυγες;”. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, είναι σημαντικό να σεβαστούμε τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, έτσι ώστε όλοι να επιμερίζονται το βάρος.  

 Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Yale Seyla Benhabib  τόνισε τη σημασία σεβασμού της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και “το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και διαμονής όλων των ανθρώπων στα γεωγραφικά σύνορα κάθε κράτους” καθώς και “το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητήσει και να απολαύσει άσυλο σε άλλες χώρες όταν διώκεται”. Η τοποθέτηση του Καθηγητή τoυ Columbia, Bimal Ghosh έγινε από μέλος του δικτύου Αλληλεγγύη-Solidarity Now καθώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να έρθει. Όπως ειπώθηκε, “δεδομένου ότι οι βασικές αιτίες για την ανθρωπιστική κρίση δεν αντιμετωπίζονται και η πίεση της μετανάστευσης παραμένει αμείωτη, οι ροές διοχετεύονται σε παράνομους διαύλους. Ένα καθεστώς ρυθμιζόμενης υποδοχής μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας δυναμικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης, προορισμού και διέλευσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ