Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες, βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Έκτακτη σύσκεψη για τον τουρισμό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή 62 φορέων τουρισμού στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ενόψει της σημερινής σύσκεψης που έχει συγκαλέσει η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τομέα του τουρισμού.

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου παρουσίασε την πρόταση της περιφέρειας που θα κατατεθεί στις συναντήσεις με τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει για να ανακοπούν οι αρνητικές συνέπειες του προσφυγικού.

Ουσιαστική η τοποθέτηση του διευθυντή Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Νίκου Ζούρου ο οποίος τόνισε ότι «αν πάμε να απαντήσουμε μόνο για το προσφυγικό δεν θα τα καταφέρουμε, πρέπει να τονώσουμε την εικόνα της άλλης Λέσβου και αυτή η προσπάθεια θα είναι κυρίως για τα επόμενα χρόνια».

Ενδιαφέρουσα και η πρόταση του φορέα τουρισμού Μολύβου Νίκου Μόλβαλη να ενεργοποιηθούν οι πύλες εισόδου Πέτρας και Πλωμαρίου για τον τουρισμό από την Τουρκία. Αφού αναγνωρίστηκε ότι για φέτος τουλάχιστον στο τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια και να συγκρατήσει το νησί τις 35.000 αφίξεις που είχε το 2015.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εκπόνησης και υλοποίησης ειδικού στρατηγικού σχεδίου για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα.

Επίσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, τόσο σε σχέση με τις τρέχουσες, όσο και με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους (φορολογικές, ασφαλιστικές, δανειακές κλπ). Τέλος, σε πνεύμα συναντίληψης, συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη υλοποίησης ειδικής καμπάνιας που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον ΕΟΤ, με στρατηγικό προσανατολισμό την αναστροφή των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Διαβάστε επίσης:

Καμίνης: Να σταματήσει το αίσχος της πλατείας Βικτωρίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ