• Ασφυξία σε όλη τη χώρα από τα μεταναστευτικά κύματα

  8:16 πμ, Πέμπτη 03 Μάρ 2016 8:16 πμ, Πέμπτη 03 Μάρ 2016

  Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν το πέρασμά τους στη Βόρεια Ευρώπη. Η ροή των μεταναστών προς τα Σκόπια γίνεται με το «σταγονόμετρο».

  Εκτός από τους 10.000 ανθρώπους στην Ειδομένη, 2.800 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, 4.300 σε τρεις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, 720 στον Ελαιώνα, 1.400 στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, 2.130 στο αντίστοιχο των Διαβατών, ενώ περισσότεροι από 400 βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας.

  Ειδομένη

  Στην Ειδομένη βρίσκονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο συνωστισμός στο σημείο.

  Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα μιας ολόκληρης ημέρας με ένα σάντουιτς, που τους παρέχεται από ΜΚΟ και αφού προηγουμένως περιμένουν τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.

  Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.

  Πλατεία Βικτωρίας

  Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και προκλήθηκε χάος όταν χθες το μεσημέρι έφτασε στο σημείο ένας ιδιώτης που έφερε με το βανάκι του φαγητό. Κάποιοι μετανάστες ήρθαν μάλιστα στα χέρια, ενώ προκάλεσαν και φθορές στο όχημα του πολίτη που τους μοίρασε τις προμήθειες. Πάνω από 6.000 καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων 3.900 περίπου στη Λέσβο και 1.300 στη Χίο.

  Πειραιάς

  Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star 1" μεταφέροντας 580 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

  Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη.

  Οι περισσότεροι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον σταθμό του ηλεκτρικού του Πειραιά.

  Λογαριασμός αρωγής υπέρ των προσφύγων

  Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός φύλλου 520 τεύχος Β), δημιουργείται «λογαριασμός αρωγής προσφύγων» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

  Όπως αναφέρει η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ που δημοσιεύεται και η απόφαση για τον καθορισμό ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα) στην ομάδα λογαριασμών (234), ειδικός λογαριασμός, «Λογαριασμός αρωγής προσφύγων».

  Στο λογαριασμό αυτόν θα κατατίθενται ποσά για την αρωγή των προσφύγων, από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και θα μεταφέρονται ποσά που τυχόν κατατίθενται στις λοιπές τράπεζες. Η κίνηση και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρεια για τον λογαριασμό αυτό, θα καθορισθεί με νεότερη υπουργική απόφαση ή πράξη.

  Σε ισχύ η διατίμηση για 9 είδη τροφίμων και ποτών

  Την ίδια στιγμή, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμός 520, τεύχος Β) η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας με την οποία ισχύουν πλέον ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι όπου κινείται ο μεγάλος όγκος των προσφύγων.

  Tα είδη στα οποία επιβάλλεται η διατίμηση είναι τα παρακάτω. Δίπλα αναγράφονται οι τιμές:

  1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 50 λεπτά

  2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 60 λεπτά

  3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ

  4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25 ευρώ

  5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο 1,45 ευρώ

  6) Τσάι ρόφημα ζεστό 1,00

  7) Τσάι ρόφημα κρύο 1,20

  8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml 1,50 ευρώ

  9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου 1 ευρώ.

  Οι χώροι − σημεία στα οποία αναφέρεται η απόφαση είναι:

  α) Κυλικεία

  β) Αναψυκτήρια

  γ) Καφέ − Καφέ μπαρ

  δ) Ταχυφαγεία

  ε) Μίνι μάρκετ

  στ) Περίπτερα

  ζ) Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)

  η) Λοιπά σημεία πώλησης.

  ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

  Διαβάστε επίσης:

  Αστυνομικός των ΜΑΤ προσφέρει μία καραμέλα σε πρόσφυγα στην Ειδομένη

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα