• Σύσκεψη στον Πειραιά με αίτημα να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια οι πρόσφυγες

  6:33 μμ, Τετάρτη 02 Μάρ 2016 6:33 μμ, Τετάρτη 02 Μάρ 2016

  Να αυξηθούν τα λιμάνια, όπου θα κατευθύνονται από τα νησιά οι πρόσφυγες ζητούν οι φορείς του Πειραιά που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υπο τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη.

  Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των φορέων να συμβάλλουν στη διαχείριση του προσφυγικού στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο κέντρο προσωρινής κράτησης στο Σχιστό και κρίθηκε αναγκαίο να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

  Ο σχεδιασμός, πρέπει, όπως αναφέρουν, να λαμβάνει υπόψη τα εξής:

  - Να αυξηθούν τα λιμάνια, εκτός του Πειραιά, όπου θα κατευθύνονται από τα νησιά οι προσφυγικές ροές για να υπάρχει καλύτερη διαχείριση.

  - Να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διασπορά των προσφύγων στην Αττική. Παράλληλα, θα γίνει έκκληση προς όλους τους δημάρχους, ώστε να συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

  - Να δημιουργηθεί άτυπο συντονιστικό κέντρο με τη συμμετοχή της Παμπειραϊκής Επιτροπής, του συντονιστικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης και του υπουργείου Ναυτιλίας ή του ΟΛΠ για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων.

  Παράλληλα, προτάθηκε σχεδιασμός, που θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων χρεώσεων, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά, μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

  * Ο κύριος συντονισμός θα γίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Με τη συνδρομή των τριών νοσοκομείων της περιοχής (Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό Νίκαιας) θα συνταχθεί λίστα εθελοντών γιατρών, κυρίως παθολόγων και παιδιάτρων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πρόσφυγες. Ήδη, τοποθετήθηκε οικίσκος όπου θα γίνεται η εξέταση ασθενών.

  Η φαρμακευτική κάλυψη θα γίνει σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά.

  * Παράλληλα, από αύριο (Πέμπτη) θα βρίσκεται στον χώρο η κινητή οδοντιατρική μονάδα της Περιφέρειας Αττικής, την οποία θα στελεχώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

  2. Φροντίδα υγιεινής- καθαριότητας:

  * Με μέριμνα του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας θα τοποθετηθούν νέοι κάδοι απορριμμάτων, στο λιμάνι

  * Με μέριμνα συναρμόδιων φορέων θα γίνει απολύμανση, καθαρισμός και πλύσιμο των χώρων. Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί πρόσθετη εγκατάσταση παροχής πόσιμου νερού.

  3.Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης:

  * Θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία Περιφέρειας, ΟΛΠ και Επιμελητηρίων, κοντέινερ στο λιμάνι, που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι.

  * Η παραλαβή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από την Παμπειραϊκή Επιτροπή Αλληλεγγύης και ειδικά για επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς θα γίνεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα καθοριστεί.

  * Σε συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικής Αγοράς στον Ρέντη θα αναζητηθεί μεγάλος, ψυχώμενος αποθηκευτικός χώρος για μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

  4. Διαχειριστική μέριμνα:

  * Τοποθετείται σε συνεργασία Περιφέρειας και ΟΛΠ δεύτερος οικίσκος στο λιμάνι για τη στέγαση Γραφείου Διαχείρισης της Συντονιστικής Ομάδας.

  * Θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς για την διάθεση διερμηνέων.

  Επίσης το εργαστήρι τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού θα διοργανώσει ψυχαγωγική εκδήλωση για τα παιδιά, που παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, ενώ σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους της περιοχής θα εξεταστούν ανάλογες δράσεις.

  Δείτε επίσης:

  Φωτογραφία - σοκ από τον Πειραιά - Μωρό κοιμάται σε καρότσι σούπερ μάρκετ

  Πρόσφυγες ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν στην Ειδομένη - ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα