• Έτσι σχεδίαζαν την απόδραση από τις φυλακές Δομοκού – Έριχναν το χώμα στην τουαλέτα

  10:32 πμ, Τετάρτη 02 Μάρ 2016 10:32 πμ, Τετάρτη 02 Μάρ 2016

  Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες με το σχέδιο απόδρασης των δύο αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Δομοκού και το τούνελ που έσκαψαν. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών ανακάλυψαν το τούνελ όταν έκαναν έλεγχο στα κελιά.

  Όπως αναφέρει το tvstar.gr, η είσοδος του τούνελ που είχαν σκάψει οι κρατούμενοι βρισκόταν κάτω από ντουζιέρα σε κελί που κρατούνταν δύο αλλοδαποί, αλβανικής και πακιστανικής καταγωγής, στην πτέρυγα Α2, εκεί που κρατείται και ο διαβόητος κακοποιός Αλκέτ Ριζάϊ.

  Οι κρατούμενοι είχαν ηλεκτρικό ρεύμα

  Οι εμπλεκόμενοι στην απόπειρα απόδρασης σήκωναν την ντουζιέρα και έσκαβαν προς την ελευθερία, ενώ όλη αυτή η δουλειά δεν γινόταν στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας διάφορα καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές κατέβασαν στα τούνελ ηλεκτρικό ρεύμα και κατά διαστήματα είχαν τοποθετήσει λάμπες για να βλέπουν.

  Έριχναν το χώμα στην τουαλέτα

  Μέσα στα τούνελ βρέθηκαν μικρές σακούλες με χώμα και η εκτίμηση είναι πως οι κρατούμενοι έριχναν το χώμα που έβγαζαν, στις λεκάνες από τις τουαλέτες.

  Το οριζόντιο τούνελ δεν είχε σκαφτεί προς τον δρόμο που οδηγεί στις φυλακές, αλλά προς τα χωράφια, αφού προφανώς οι επίδοξοι δραπέτες φοβόντουσαν πως από την πλευρά του δρόμου θα γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτοί από τους εξωτερικούς φρουρούς.

  Πως χάλασε το σχέδιο απόδρασης

  Σύμφωνα, με το tvstar.gr, ένας συγκρατούμενός τους χάλασε τα σχέδια. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της δικαιοσύνης και του είπε τι ακριβώς συμβαίνει στη φυλακή.

  Εκείνος ενημέρωσε την Διεύθυνση και αμέσως στο σωφρονιστικό κατάστημα στήθηκε επιχείρηση, κλήθηκαν να μπουν στη φυλακή και υπάλληλοι που ήταν εκτός υπηρεσίας.

  Η πληροφορία ήταν συγκεκριμένη για το κελί 18 της Α2 πτέρυγας όπου κρατούνται οι δύο ισοβίτες. Οι σωφρονιστικοί μπήκαν στο κελί και πήγαν στην ντουζιέρα. Οι κρατούμενοι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, έβαζαν και έβγαζαν την ντουζιέρα χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Χωρίς να φαίνεται, ακόμη και με προσεκτική έρευνα, πως η ντουζιέρα μετακινείται.

  Οι σωφρονιστικοί γνωρίζοντας τι συνέβαινε διαπίστωσαν πως ένα τμήμα από το τσιμέντο που βρισκόταν δίπλα στην ντουζιέρα ήταν διαφορετικό, πιο μαλακό.

  Σήκωσαν την ντουζιέρα, βρήκαν την τρύπα που είχε διάμετρο 50 περίπου πόντους και φαινόταν αρκετά μέτρα βαθιά.

  Μην έχοντας τον εξοπλισμό να κατέβουν στο κενό, κάλεσαν σε βοήθεια την 7η ΕΜΑΚ. Λίγο αργότερα πυροσβέστης μπήκε στη τρύπα.

  Σε βάθος 2 μέτρων εντόπισε ένα μικρό οριζόντιο τούνελ που έφτανε περίπου τα δύο μέτρα. Για άγνωστο λόγο οι κρατούμενοι το είχαν εγκαταλείψει και συνέχισαν την προσπάθειά τους πιο βαθιά.

  Λίγο πιο κάτω ο πυροσβέστης βρήκε ένα ακόμη οριζόντιο τούνελ, 6 περίπου μέτρων που όμως και αυτό είχε εγκαταλειφθεί.

  Ο πυροσβέστης κατέβηκε ακόμη πιο χαμηλά στα 10 περίπου μέτρα όπου τελείωνε το κάθετο τούνελ. Εκεί βρέθηκαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Ένα φτυάρι και ένα φαράσι.

  Από εκεί οι κρατούμενοι είχαν σκάψει ένα μεγάλο οριζόντιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ ήταν πολύ στενό και ο πυροσβέστης δεν προχώρησε ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ξεπερνά τα 35 μέτρα.

  Οι δύο αλλοδαποί που κρατούνται στο συγκεκριμένο κελί πήραν πάνω τους την απόπειρα απόδρασης, ομολογώντας πως οι ίδιοι είχαν ανοίξει τα τούνελ.

  Ωστόσο οι αρχές εκτιμούν πως υπήρχε τουλάχιστον ένας συνεργός, πιο μικρόσωμος από αυτούς, καθώς οι δύο αλλοδαποί, λόγω του όγκου τους, δεν θα μπορούσαν να μπουν στο τελευταίο μεγάλο τούνελ. Στη φυλακή βρέθηκε πολύ γρήγορα ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, ενώ η επιχείρηση έγινε παρουσία του εισαγγελέα Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη.

  Διαβάστε επίσης:

  Το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σήραγγα στις φυλακές Δομοκού

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα