Το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση για την Κούνεβα

Υπάρχουν ελάχιστες στιγμές που σημαδεύουν τη ζωή ενός ανθρώπου -κάποιες από αυτές κρατάνε για πάντα. Μια τέτοια στιγμή ήταν τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου του 2008 για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Μαχόμενη συνδικαλίστρια κι «ατίθαση εργαζόμενη» για τα αφεντικά της, η Κούνεβα «δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα» στην εταιρεία.

Μέχρι που εκείνη τη νύχτα η ενοχλητική φωνή της σταμάτησε διά της βίας. Η Κούνεβα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι και χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι να δικαιωθεί πρωτόδικα.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την πρώτη ιστορική απόφαση του δικαστηρίου κι οκτώ χρόνια μετά την επίθεση, όχι μόνο δεν έχουν ακόμα βρεθεί οι δράστες, αλλά το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση!

Πρωτοδίκως

Ύστερα από μια διαδικασία που κράτησε 4 μήνες, τον Ιούνιο του 2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την απόφαση του Ηλία Πολλάκη αποφάνθηκε πως η επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν εργατικό ατύχημα και της επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ από την εταιρεία «Οικομέτ».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, «το δικαστήριο δέχτηκε ως σκεπτικό ότι η επίθεση εναντίον της Κούνεβα έγινε αμέσως μετά την αποχώρησή της από την εργασία της κι ενώ η ίδια είχε ζητήσει επίμονα από τους εργοδότες της αλλαγή βάρδιας από νύχτα σε πρωί και να τοποθετηθεί σε σταθμό πιο κοντά στο σπίτι της».

Από τότε που εκλέχτηκε στο σωματείο της, η Κωνσταντίνα δέχτηκε δεκάδες αναφορές, διώξεις, δυσμενείς μεταθέσεις, συχνές αλλαγές τόπου και χρόνου εργασίας. Η γενική γραμματέας της ΠΕΚΟΠ δεχόταν απειλές, προπηλακισμούς και βρισιές. Μέχρι και επιχειρησιακό σωματείο δημιούργησαν οι επόπτες και οι προϊστάμενοι κι επιχείρησαν να το στρέψουν εναντίον της.

Τώρα το Εφετείο έρχεται να ακυρώσει εντελώς την πρωτόδικη απόφαση και, κυρίως, το σκεπτικό της. Τι σημαίνει αυτή η ανατροπή;

Ζητήσαμε ένα πρώτο σχόλιο από τις δικηγόρους της, Δάφνη Βαγιανού και Βαρβάρα Βολτέα: «Δυστυχώς ακυρώνει τη σημαντική συνεισφορά που η πρωτόδικη απόφαση ορθά προσέφερε στον εξόχως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του εργατικού δικαίου, ως δικαίου προστασίας της αξίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του. Η εφετειακή απόφαση, αβάσιμα κατά τη γνώμη μας, δέχεται ότι δεν αποδείχθηκε ότι η επίθεση προήλθε από δράστες εντασσομένους ή ενταλθέντες για τη διάπραξη του εγκλήματος από πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο εργασιακό χώρο της Κούνεβα».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην ανεργία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ