Εκρηκτική η κατάσταση με μετανάστες και πρόσφυγες

Περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε εννέα δομές, όπως hot spots και ανοιχτά κέντρα υποδοχής, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνουν πως η πληρότητα στα κέντρα καταγραφής στη Λέσβο, στη Λερό και στη Χίο είναι 100%.

Επίσης στο Σχιστό βρίσκονται 1.218 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στα Διάβατα, όπου υπάρχει η έντονη αντίδραση των κάτοικων, 1.950 αλλοδαποί.

Ειδομένη

Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Οι πρόσφυγες, από το απόγευμα της Δευτέρας, έχουν αποχωρήσει από τις γραμμές του τρένου, εντούτοις καμία αμαξοστοιχία δεν έχει διέλθει μέχρι χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πριν από τα επεισόδια, χθες το μεσημέρι, πέρασαν περίπου 30 άτομα, και έκτοτε η διάβαση από την πλευρά των Σκοπίων δεν έχει ανοίξει.

Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί επιτρέπουν την διέλευση σε μερικούς δεκάδες πρόσφυγες ημερησίως πυροδοτεί την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το φωτορεπορτάζ της Wall Street Journal στην Ειδομένη

Πειραιάς- Δύο πλοία με 1046 μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι

Η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφύγων βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες παρέμεναν περίπου 5.000 άτομα, ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις σήμερα από τα νησιά.

Χθες η αίθουσα στην πύλη Ε-7 είχε κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής. Ακόμη 3.400 άτομα διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και ακόμη 1.200 στο Σχιστό.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.

Παράλληλα, μέσα στην ημέρα αναμένεται στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό “Διαγόρας” το οποίο μεταφέρει 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.

Ελληνικό

Στο Ελληνικό, στον πρώτο όροφο κτιρίου της Ολυμπιακής, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα. «Οι μισοί από όσους ζούνε εδώ είναι ανήλικοι μέχρι 18 ετών. Οι ροές προς το Ελληνικό είναι συνεχείς, αλλά όπως τόνισε η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου, από χθες σταμάτησαν να δέχονται άτομα, καθώς «πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τις ντουζιέρες στον χώρο για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι και έπειτα θα αρχίσουμε και πάλι δεχόμαστε κόσμο».

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Το γραφείο του συντονισμού έχει γεμίσει με κούτες από διάφορα τρόφιμα, φρούτα, ρούχα, παπούτσια, μπιμπερό… Οι μεγαλύτερες ελλείψεις όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Στάγγου, εντοπίζονται σε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη καθαρισμού (σκούπες, σακούλες σκουπιδιών).

Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Μια μεγάλη ουρά από μικρούς και μεγάλους περιμένει για να έρθει η σειρά τους μέχρι να εξεταστούν. Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλητα τις πιο πολλές φορές, στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά.

Πλατεία Βικτωρίας

Στα παγκάκια, στο δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο.

Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».

Ίλιον

Την ίδια στιγμή και ο στρατός μετέχει στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Ήδη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει έκταση 70 στρέμματα, στο Ίλιον διαμορφώνεται χώρος από συνεργεία του στρατού και αναμένεται να τοποθετηθούν σκηνές για την φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή και θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Κιλκίς

Στο Κιλκίς ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς τοποθετήθηκαν 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο 400 σκηνές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ο παλαιός διάδρομος θα μπορεί να φιλοξενήσει από 1.800 έως 2.000 άτομα, ενώ σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.250 πρόσφυγες. Ανάλογη θα είναι η επέκταση και στο στρατόπεδο Μαζαράκη, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 1.600 άτομα αλλά θα είναι σε θέση μετά τις εργασίες να φιλοξενήσει έως και 4.000 πρόσφυγες.

Διαβατά

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Σχιστό

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λειτουργεί στο 100%. Σήμερα φιλοξενούνται 1218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

Κως

Στο κέντρο καταγραφής στο στρατόπεδο Καπετάν Λάζαρη στην Κω, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν όταν αρχίσει να λειτουργεί έως 800 άτομα.

Λέρος

Το κέντρο καταγραφής στη Λεπίδα Λέρου λειτουργεί στο 100% και μπορεί να φιλοξενήσει έως 992 άτομα, όπως συμβαίνει σήμερα. Στο κέντρο καταγραφής στο πρώην πεδίο βολής στη Σάμο, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 44% και λειτουργεί στο 50%. Σήμερα φιλοξενούνται 300 άτομα ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως 800 ατόμων.

Χίος

Το κέντρο καταγραφής στο πρώην εργοστάσιο ΒΙΑΛ, στη Χίο λειτουργεί στο 100% και φιλοξενεί 980 άτομα, όση είναι η δυνατότητα του.

Λέσβος

Επίσης, στο στρατόπεδο Παραδέλλη, στη Λέσβο, λειτουργούν οι 2 από τους 4 προβλεπόμενους σταθμούς καταγραφής και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 75%.Σήμερα φιλοξενεί 1400-1600 άτομα όση είναι και η δυνατότητα του.

Διαβάστε επίσης:

Ενισχύεται η νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο

Διεθνής Αμνηστία: Το αδιέξοδο στην Ειδομένη πυροδοτεί ανθρωπιστική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ