Το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Υπό αμερικανικό «καπέλο» και έπειτα από μαραθώνιες  συνεδριάσεις της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ για τις λεπτομέρειες κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινάει μέσα στα επόμενα  24ωρα η εποπτεία του ΝΑΤΟ ως προς ην επιχείρηση αποτροπής και επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία που αναλαμβάνει η Frontex.

Προϊστάμενος της μεικτής επιχείρησης ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναλαμβάνει ο Αμερικανός ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, διοικητής της JFC της Νάπολης και όχι ο Άγγλος ναύαρχος Κλάιβ Τζονστόουν όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η αλλαγή  «καπέλου» αποφασίστηκε χθες από τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ μετά από τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών, που διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας τις παράλογες αξιώσεις τους ως προς τα θέματα επιχειρησιακού  ελέγχου του Αιγαίου.

Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε χθες το απόγευμα σε όλους τους τόνους  ότι το ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί πως σε περίπτωση που τα ΝΑΤΟικα πλοία σώσουν ναυαγούς είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για μετανάστες θα παραδίδονται στην Τουρκία.  Εξαίρεση θα υπάρχει για μέρος των προσφύγων που ενδεχομένως κινδυνεύει η ζωή τους εάν παραδοθούν στην Τουρκία και για τον λόγο αυτό επικαλέστηκε τη συνθήκη της Γενεύης.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν και στα εθνικά ύδατα κατόπιν διπλωματικής άδειας και όχι μόνο στα διεθνή ύδατα όπως ήθελε η Τουρκία. Κυρίως θα επιχειρούν στις περιοχές που υπάρχουν προσφυγικές ροές.

Ένα από τα πλοία της δύναμης SNMG2 θα καταπλεύσει σε περιοχή που είναι πέρασμα προσφύγων, κατά πάσα πιθανότητα στη Λέσβο, ή στη Χίο όπου ήδη βρίσκεται η τουρκική κορβέτα Barbaros.

Τα ΝΑΤΟικά πλοία θα συνεργάζονται με τις τοπικές Αρχές

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα έχουν συνδέσμους πάνω στη γερμανική ναυαρχίδα που επιτόπου θα επιλύουν τυχόν προβλήματα και διαφορές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των αποστολών. Οι σύνδεσμοι αυτοί θα υποβοηθούν το έργο του επιχειρησιακού διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης.

Η κύρια αποστολή της ΝΑΤΟικης αρμάδας θα είναι η παροχή πληροφοριών στις τοπικές Αρχές ώστε να ενεργήσουν αυτές κατάλληλα και να επέμβουν εμποδίζοντας τους πρόσφυγες  να περάσουν το Αιγαίο.

Το Καστελόριζο βρίσκεται εκτός συμφωνίας, καθώς δεν θεωρείται ότι ανήκει γεωγραφικά στο Αιγαίο. Συνεπώς εάν οι προσφυγικές ροές στραφούν προς τα εκεί, δεν θα υπάρξει παρέμβαση των ΝΑΤΟικων πλοίων. Η περιοχή ευθύνης είναι ουσιαστικά όλο το Αιγαίο συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης:

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες

Δρίτσας: Έχουμε σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά – ΒΙΝΤΕΟ

Τι είπε ο Τσίπρας για προσφυγικό – ασφαλιστικό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ