Μαρτυρίες σοκ προσφύγων στη Λέσβο

Εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες, μαζεύονται μέσα από τις βάρκες με τις οποίες προσεγγίζουν τις ακτές της Λέσβου από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, που έχουν να καταθέσουν τραυματικές εμπειρίες για το ταξίδι τους. 

Μέσα στις λάσπες, κάποιοι ξυπόλητοι και φυσικά βρεγμένοι, συγκεντρώνονται μέσα από τις ακυβέρνητες στην πλειοψηφία τους βάρκες και μεταφέρονται στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης. Εκεί τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, στεγνά ρούχα, ένα ζεστό τσάι, παπούτσια και στη συνέχεια μεταφέρονται στο hot spot της Μόριας για να καταγραφούν. 

«Περπατήσαμε μέσα από ένα δάσος, μέσα στη βροχή, για να φτάσουμε τα χαράματα στη θάλασσα και να μας βάλουν μέσα στη βάρκα» λέει μια πρόσφυγας από τη Συρία. Άλλος αναφέρεται στους ελέγχους της Αστυνομίας στη στεριά κι άλλος για το ότι η τουρκική ακτοφυλακή, μέσα στα τούρκικα νερά, περνά δίπλα τους χωρίς να τους εμποδίσει. 

«Μας έχουν πει να μη φοβόμαστε και πως δε θα μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» λένε.  Κοινή μαρτυρία οι ένοπλοι Τούρκοι, που τους συνοδεύουν μέχρι να επιβιβαστούν στις βάρκες και να ξεκινήσουν. 

Στο hot spot

Στο hot spot της Μόριας πάλι, αποκαμωμένοι οι πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν. Ελπίζουν ότι το χαρτί της πιστοποίησης που θα πάρουν από εκεί, μπορεί να τους επιτρέψει να φύγουν για την Ευρώπη. Όλοι τους θέλουν να πάνε όσο γρηγορότερα γίνεται στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς ονειρεύονται την Γερμανία.

Φυγάδες από τους πολέμους στην πατρίδα τους οι περισσότεροι, λένε πως «αφού περάσαμε από τις εμπόλεμες ζώνες, θα περάσουμε και από τα σύνορα ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης». 

Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 4 το απόγευμα στο hot spot της Μόριας, είχαν καταγραφεί 1400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης.

Τα συγκινητικά μηνύματα των προσφύγων – “Βοηθήστε μας” – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ