Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να προκαλέσει αδιέξοδο

Την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το προσφυγικό, την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη και τη δημιουργία νόμιμων διόδων, ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Ο κ. Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα εξέφρασε τρεις μεγάλες ανησυχίες: ότι «ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα», ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο, όπως είπε, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί.

Ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε λέγοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου». «Αυτοί οι περιορισμοί», συνέχισε, «δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν. Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες. «Τους τελευταίους μήνες είναι κατανοητό ότι οι Σύροι τυγχάνουν προστασίας αλλά ακόμα και για εκείνους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως το να δείξουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, την ώρα που πολλοί έχουν χάσει τα χαρτιά τους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Αφγανοί, από τους οποίους κάποιοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει αυτή να τους δοθεί».

Ο κ. Γκράντι ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.

Επίσης υποστήριξε ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι η λύση, γιατί η χώρα αυτή «έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει όλες οι χώρες του ΟΗΕ να μοιραστούν αυτό το βάρος». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε πως «δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά εκ μέρους μας υπάρχει το αίτημα, ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, να γίνει με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των προσφύγων».

 

Διαβάστε επίσης

To μήνυμα του Τουσκ στο twitter για τη Σένγκεν

Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε καταυλισμό προσφύγων λέει η Σουηδία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ