• Καμμένος: Πλέον σε δρόμο, όπου το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί

  11:47 μμ, Τρίτη 16 Φεβ 2016 11:47 μμ, Τρίτη 16 Φεβ 2016

  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκαν τα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων - μεταναστών στα νησιά Λέρο, Χίο και Λέσβο.

  Ο υπουργός εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του από τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας της Χίου και των τοπικών αρχών με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την κατασκευή του κέντρου καταγραφής στο νησί, αλλά και για τις ίδιες τις εγκαταστάσεις.

  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, από τη Χίο, έκανε την εξής δήλωση:

  «Δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, είμαστε σήμερα εδώ με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Βίτσα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, ευρωπαϊκούς φορείς, εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και δημοσιογράφους από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

  Θέλω να συγχαρώ δημόσια τον Ταξίαρχο επικεφαλής του νησιού, τον Διοικητή του hotspot, τον Υποδιοικητή, τον Μηχανικό, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το μεγάλο στοίχημα το οποίο έβαλε η Ελλάδα και ανέλαβε να εκτελέσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και τις τοπικές αρχές. Οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος βοήθησε από την πρώτη στιγμή, στο Δήμαρχο και στη Δημοτική Αρχή της Χίου, αλλά και στο λαό της Χίου, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι σήμερα εδώ και σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον συντονιστή του έργου και μπορέσαμε να έχουμε έτοιμο και το hotspot της Χίου.

  Από σήμερα, όπως είχαμε ανακοινώσει, υπάρχει στενή συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» που σήμερα είναι εδώ και δημιουργείται ειδικός χώρος για τα παιδιά. Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια και ελπίζω εντός των επομένων ημερών να μπορούμε να έχουμε και ένα κέντρο καταγραφής με βιομετρικά στοιχεία ταυτότητας και για τα παιδιά από 0-12 ετών που δεν καταγράφονται μέχρι σήμερα με το σύστημα Eurodac.

  Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Σε συνδυασμό με τη συμφωνία που επήλθε με το ΝΑΤΟ για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής στα παράλια της Μικράς Ασίας, σε τριμερή συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γερμανία και την Τουρκία και επικύρωσαν όλες οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, θεωρώ ότι πλέον έχουμε μπει σε έναν δρόμο όπου το τεράστιο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης, στα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

  Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκλήθησαν σε μία δύσκολη συγκυρία να αποδείξουν ότι δεν είναι έτοιμες μόνο για καιρό πολέμου - όπως είναι έτοιμες - αλλά και για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο σε καιρό ειρήνης. Και εγώ και ο κ. Βίτσας είμαστε περήφανοι που είμαστε πολιτικοί προϊστάμενοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είμαστε περήφανοι που όλοι μαζί, οι φορείς, η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, συνεργαστήκαμε στενά και μπορέσαμε να λειτουργούμε πλέον αυτό το hotspot με όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής, με καλές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Αυτό το 24ωρο hotspot αποτελεί τον προθάλαμο για τα relocation centers των 72 ωρών, τα οποία είναι έτοιμα στο Σχιστό και στη Θεσσαλονίκη.

  Από εδώ και πέρα, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε μέχρι να μπει σε μία σωστή οργανωτική δομή όλο το σύστημα λειτουργίας του hotspot. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όποτε χρειαστεί ξανά, θα είναι πάλι παρούσες.

  Ευχαριστώ και εσάς, τους Έλληνες και τους ξένους δημοσιογράφους, που σήμερα έχετε τη δυνατότητα να αποτυπώσετε την πραγματική εικόνα της Ελλάδος. Σας ζητώ αυτή την εικόνα να τη μεταδώσετε το συντομότερο δυνατό.

  Το «playing games» απέναντι στην Ελλάδα τελείωσε. Από εδώ και πέρα, η Τουρκία έχει να αποδείξει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε και ότι θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, αλλά και τους μετανάστες που ξεκινούν από τα παράλια της Μικράς Ασίας».

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε hot spot

  Ο Καμμένος στο hot spot του Σχιστού

  Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα