Έκοψαν το ρεύμα στο θέατρο “Εμπρός”

Με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως όλα δείχνουν, έγινε σήμερα το πρωί, διακοπή ρεύματος στο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Η σκηνοθέτις Τατιάνα Σκανάτοβιτς, μέλος της συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου δήλωσε στο Πρακτορείο ότι γείτονες τους ενημέρωσαν ότι το πρωί, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με αστυνομική συνοδεία, παραβίασαν το χώρο του θεάτρου, προκαλωντας καταστροφές και έκοψαν τη σύνδεση του ρεύματος, αφαιρώντας, μάλιστα και το ρολόι της ΔΕΗ.

Οι  άνθρωποι του θεάτρου Εμπρός είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη λειτουργία του. Γι’ αυτό, απόψε το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Η Μαγνητοταινία του Κραπ» από το Θέατρο της Σητείας (οι συντελεστές της παράστασης έχουν έρθει από την Κρήτη ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό) και η συνέλευση του Εμπρός απευθύνει πρόσκληση σε “όλο τον αλληλέγγυο κόσμο και όποιον πιστεύει ότι το πολιτιστικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα να στηρίξει και το θέατρο και την παράσταση. “Στις 6 το απόγευμα όλοι και όλες στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή” αναφέρει η συνέλευση του Θεάτρου.  

 

Τι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ

Από την πλευρά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, η Σοφία Αθανασοπούλου, δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Παράλληλα, σημείωσε ότι θεωρούσε ότι το ρεύμα στο θέατρο ήταν κομμένο εδώ και καιρό, καθώς η “λειτουργία του δεν είναι νόμιμη”.

 

Η ιστορία του θεάτρου

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠΡΟΣ είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989. Αρχικά,  λειτούργησε ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ως το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”. Ήταν εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών “Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή, καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν απόπειρες του ΤΑΙΠΕΔ με αστυνομική συνοδεία να σφραγίσει και να κλείσει το θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, εφόσον αναγνωρίζουν και αποδέχονται την κατάληψη του θεάτρου ως κοινό αγαθό.

 

Διαβάστε επίσης

Σοκ στο Αγρίνιο – Κυνηγούσε τη γυναίκα του με …τσεκούρι

Στον εισαγγελέα ο γιατρός “μαϊμού” με τη Ferrari

Η κόντρα μεταξύ των αγροτών για τον διάλογο με την κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ