Οι ύποπτοι τζιχαντιστές και το “κλεμμένο” διαβατήριο θέτουν σε εγρήγορση τις ελληνικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αστυνομικές αρχές μετά τα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και συνδέονται με την δράση των τζιχαντιστών.

Η σύλληψη των υπόπτων έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές και την Αντιτρομοκρατική που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες Ευρωπαϊκών χωρών, για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Δύο ύποπτοι τζιχαντιστές στην Αλεξανδρούπολη

Συναγερμός σήμανε στην Αλεξανδρούπολη όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τζιχάντ. Οι δυο τους έφτασαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή χώρα στο Αεροδόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν με λεωφορείο με προορισμό τους Κήπους στη συνέχεια την Τουρκία και αναζητώντας πέρασμα για τη Συρία

Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων είναι 29 ετών, Βοσνιακής καταγωγής και έχει σουηδικό διαβατήριο ενώ σύμφωνα με τις αρχές είναι μέλος του ηγετικού πυρήνα της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2005 είχε συλληφθεί καθώς σε έρευνα που είχαν κάνει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στο σπίτι του είχαν εντοπίσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, μια ζώνη με εκρηκτικά και ένα βίντεο. Στο βίντεο εμφανιζόταν ο 29χρονος μαζί με έναν 20χρονο συνεργό του από την Τουρκία, φορώντας μάσκες του σκι να κάθονται ανάμεσα σε όπλα και εκρηκτικά και να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη ως αντίποινα εναντίον χωρών που είχαν στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες από την ανάλυση του βίντεο είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για τον ίδιο τον 29χρονο. Είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και είχε καταδικαστεί σε 14 φυλάκιση, όμως προφανώς είχε αφεθεί ελεύθερος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 29χρονος μετά τη σύλληψη του δήλωσε στον ανακριτή: «Με τον φίλο που ταξιδεύαμε μαζί είχαμε γνωριστεί πρόσφατα στη Σουηδία, σε ένα τζαμί. Έχουμε ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως μας συνδέει η πίστη μας στο Θεό»

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να με κρατάτε για δύο μαχαίρια. Νόμιζα ότι είστε δημοκρατικό κράτος. Με κρατάτε λόγω του παρελθόντος μου. Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο, ούτε που μείναμε, ούτε με ποιους μιλήσαμε στην Ελλάδα. Δεν αρνούμαι ότι ήθελα να πάμε στην Τουρκία για τουρισμό»

Το δεύτερο άτομο που συνελήφθη έχει καταγωγή από την Ιεμένη και έχει επίσης σουηδικό διαβατήριο.

Όταν τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα διαπίστωσαν ότι και για τους δύο υπήρχε το μέτρο διακριτικής παρακολούθησης από τη Σουηδία.

Ιρακινός με κλεμμένο διαβατήριο από τον ISIS στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Το δεύτερο περιστατικό εντοπίστηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου συνελήφθη ένας 37χρονος Ιρακινός  ο οποίος ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και ταξίδευε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε πως κατείχε διαβατήριο, που είχε καταχωρηθεί ως κλεμμένο και είχε ακυρωθεί από τις αρχές του Ιράκ. Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνεται στα κενά ιρακινά διαβατήρια, τα οποία είχαν κλαπεί από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι παρέλαβε το διαβατήριο μέσω ταχυδρομείου από την πατρίδα του, έχοντας στείλει μια φωτογραφία καθώς δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα λόγω απαγόρευσης εξόδου.

Ο Ιρακινός συνελήφθη ενώ οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν τη σχέση του άνδρα με τους τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομικός έκλεψε το όπλο…αστυνομικού

Χανιά – Αγρότες έριξαν ντομάτες στα γραφεία της Περιφέρειας

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ