• Τα "μυστικά" του Άγγλου ισλαμιστή που έστησε το αυτοσχέδιο τζαμί στη Λέσβο

  9:08 πμ, Παρασκευή 15 Ιάν 2016 9:08 πμ, Παρασκευή 15 Ιάν 2016

  Ως μέλος οργάνωσης που έχει αποστολή τη διάδοση της ισλαμικής εκπαίδευσης στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης φέρεται ο μυστηριώδης Αγγλος μουσουλμάνος που έστησε αυτοσχέδιο παράνομο τζαμί σε αντίσκηνο έξω από το Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ δεν δίσταζε να ποζάρει με αυτόματα πολεμικά όπλα και να ανεβάζει τις φωτογραφίες στο Facebook.

  Έπειτα από το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνους», ο Αντονι Καν «εξαφάνισε» τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πιθανότατα έχει αποχωρήσει από το νησί.

  Την ίδια ώρα, άλλη μια περίεργη υπόθεση στη Λέσβο απασχολεί τις Αρχές, με μέλη ΜΚΟ -δύο Δανούς αραβικής καταγωγής και τρεις Ισπανούς- να συλλαμβάνονται για διευκόλυνση εισόδου μεταναστών από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές και να τους αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

  Ισλαμικό εκπαιδευτήριο

  Η οργάνωση Greengate Trust, με έδρα στη Βρετανία, που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, έχει ως σκοπό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επίσημη σελίδα της στο Διαδίκτυο, τη διδασκαλία του Ισλάμ και την «παραγωγή της επόμενης γενιάς των μουσουλμάνων».

  Διατηρεί ισλαμικό εκπαιδευτήριο (Madrasa) στο Ολνταμ, όπου οι πνευματικοί ηγέτες, όπως αναφέρεται, διδάσκουν τις αρχές του Ισλάμ και τη σύνδεση με τον Αλλάχ, διευκρινίζοντας πάντως πως λέει «όχι» στον φανατισμό και στη δικτατορία στο όνομα της θρησκείας.

  Με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, η οργάνωση έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, τόσο στη Λέσβο, όσο και στην Ειδομένη, αλλά και στην Αθήνα. Μέλη της αποστολής της στη Λέσβο πρωτοστάτησαν το περασμένο διάστημα στη δημιουργία κοιμητηρίου στο νησί για τους μουσουλμάνους που χάνουν τη ζωή τους στα ναυάγια. Σε πρόσφατη ανάρτησή τους ανακοίνωναν με διθυραμβικό τρόπο τη δημιουργία «του πρώτου τζαμιού στη Λέσβο έπειτα από 300 χρόνια», με παρόμοιο τρόπο δηλαδή που το έκανε και ο μυστηριώδης αραβικής καταγωγής Βρετανός Αντονι Καν.

  «Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο, αλλά είναι μια αρχή, δόξα στον Αλλάχ», αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση, στην οποία η οργάνωση ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, τον Καν, για τις προσπάθειες και τη συμβολή του στη δημιουργία του αυτοσχέδιου τζαμιού. Παράλληλα, όμως, τον διαψεύδει, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δράσεών της, δημοσιεύοντας τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε βρετανική τράπεζα, με κωδικό «Greece Projects» (ελληνικά προγράμματα), όπου καλεί τους πολίτες να καταθέσουν τον οβολό τους.

  Ο ίδιος ο Καν είχε ισχυριστεί μιλώντας στο «Εθνος» πως δεν ζητάει και δεν έχει εισπράξει χρήματα από πολίτες. Η δράση του Βρετανού προβληματίζει σοβαρά τις Αρχές. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης διατάχθηκε σχετική έρευνα τουλάχιστον για τις πολεοδομικές παραβάσεις του αυτοσχέδιου τζαμιού, μετά την κατάθεση φακέλου με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από την Αστυνομία.

  Αυτοψία στο τζαμί

  Μηχανικοί του Δήμου Λέσβου πραγματοποίησαν αυτοψία χθες και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μία σκηνή που χρησιμοποιείται ως πρόχειρος χώρος λατρείας. Την ώρα της επίσκεψης ήταν δύο άτομα και προσεύχονταν, ενώ στη σκηνή υπάρχουν χαλιά στο έδαφος και ένα τραπεζάκι με το κοράνι πάνω του.

  «Ως χώρος συνάθροισης χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία, την πυροσβεστική υπηρεσία, κ.ά., ενώ αν είναι χώρος λατρείας πρέπει να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Διαπιστώσαμε ότι είναι ένας πρόχειρος χώρος λατρείας», περιορίστηκε να μας πει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων του δήμου Λέσβου, Ευστράτιος Τζιμής, προσθέτοντας ότι σήμερα θα γίνει σύσκεψη στον δήμο για το θέμα.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Σάλος με τον μυστηριώδη Άγγλο που έστησε παράνομο τζαμί στη Λέσβο - ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα