Μπροστά στο τέλος της δικηγορίας;

Της Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη

Εμβρόντητη και η δικηγορική κοινότητα της χώρας παρακολουθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Προϊόν ιδεοληπτικής εμμονής στη στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελμάτων; Απότοκο απόλυτης τεχνοκρατικής αστοχίας στον προϋπολογισμό των εσόδων και την κατανομή των βαρών; Συνδυασμός όλων; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων όχι μόνο δεν διασφαλίζει το μέλλον, αλλά φαλκιδεύει και το παρόν.

Κάποιος θα αντιτείνει ότι η έκτακτη κατάσταση επιβάλλει θυσίες ή παραχωρήσεις. Η παρούσα Κυβέρνηση, ωστόσο, υποδαύλισε ως αντιπολίτευση τη χρόνια κοινωνική και ταξική ένταση μπροστά σε πολύ μικρότερες, αποτελεσματικότερες και λελογισμένες θυσίες. Η αναντιστοιχία λόγων και έργων είναι περισσότερο από προφανής. Ακόμη και έτσι όμως, όταν δηλαδή η νομοθετική πρωτοβουλία προέρχεται από μια Κυβέρνηση που έχει αναιρέσει όλες τις προγραμματικές εξαγγελίες της, θα υπήρχε έδαφος συνεννόησης, αν εντοπίζαμε έστω και ψήγμα βιωσιμότητας ή ορθότητας των μέτρων.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για απώλεια της πολιτικής νομιμοποίησης ή αξιοπιστίας, αλλά και της στοιχειώδους επαφής με την πραγματικότητα. Οδηγώντας σε πλήρη συρρίκνωση του ούτως ή άλλως συμπιεσμένου δικηγορικού εισοδήματος, η κυβερνητική πρόταση επιβάλλει μια ακατανόητη «ασφαλιστική φορολογία» χωρίς το παραμικρό ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης και τρέχουσας ανταποδοτικότητας ασφαλιστικών παροχών. Οι αριθμοί δεν επιδέχονται πλέον την παραμικρή αμφιβολία. Μόνο στους νέους δικηγόρους, υπολογίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις η συνολική επιβάρυνση του ετήσιου εισοδήματος (φορολογία, τέλος επιτηδεύματος, πάσης φύσεως εισφορές) θα κυμανθεί κοντά στο 55% του όλου εισοδήματος!

Η δικηγορία συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες μιας διάχυτης σύγχυσης. Τυγχάνει νομοθετικής μεταχείρισης ως προνομιούχος κλάδος, τη στιγμή που κάθε προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση την έχει απαξιώσει σε επίπεδο ύλης, εισοδήματος και υποδομών. Ταυτόχρονα όμως, στη δικηγορική κοινότητα της χώρας υπάρχει πλέον και ένα διάχυτο αίτημα που διατυπώνεται από ένα πανίσχυρο, πλειοψηφικό ρεύμα αξιοπρέπειας. Αυτή η πορεία απαξίωσης να αναστραφεί το συντομότερο!

*Η Ιώαννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος, Α’ Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ