• Συναγερμός για τη γρίπη

  11:00 πμ, Πέμπτη 14 Ιάν 2016 11:00 πμ, Πέμπτη 14 Ιάν 2016

  Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού.

  Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ο ιός που επικρατεί και φέτος είναι πανδημικός Α (Η1Ν1), ο οποίος προκαλεί αυξημένη νοσηρότητα, προσβάλλοντας και νέους ανθρώπους.

  Από τους τρεις θανάτους που είχαν καταγραφεί μέχρι χθες, ο ένας αφορούσε μία 36χρονη γυναίκα, η οποία ωστόσο έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

  «Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να σπεύδουν στον γιατρό αμέσως μετά την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων», ανέφερε χθες στο «Έθνος» ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

  Τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται απότομα και έχουν διάρκεια έως και επτά μέρες, με εξαίρεση τον βήχα ο οποίος διαρκεί περισσότερο. Περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (κυρίως ξηρό).

  Συναγερμό πρέπει να σημαίνουν ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια και οι πολλοί και παρατεινόμενοι εμετοί.

  Οι ασθενείς πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική συμβολή, εάν πάσχουν από χρόνια ασθένεια (καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, μεταβολικό νόσημα, όπως ο διαβήτης).

  Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας:

  Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που νοσούν και κρατάμε σε απόσταση τους άλλους, όταν νοσούμε οι ίδιοι. Μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Δεν πιάνουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Αερίζουμε καλά και συχνά τους χώρους.

  Ο ιός της γρίπης άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του με την έλευση του νέου έτους, με τον πρώτο θάνατο να καταγράφεται την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών που σπεύδουν σε ιατρεία με συμπτώματα γρίπης εξακολουθεί να αυξάνεται και εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 7,5%.

  Στην εντατική

  Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) 14 άνθρωποι, στους οποίους επιβεβαιώθηκε εργαστηριακή η παρουσία γρίπης. Από τα «ύποπτα» δείγματα που στέλνονται για εργαστηριακή ανάλυση, το 5,2% είναι θετικά για γρίπη. Στα θετικά δείγματα ανιχνεύεται κυρίως ο πανδημικός ιός και σε ελάχιστα ιός τύπου Α (Η3Ν2), ενώ θέμα μετάλλαξης του ιού δεν υπάρχει.

  Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι άνδρες, ενώ οι ηλικίες κυμαίνονται από 35 έως 86 έτη. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός.

  Την ανάγκη να εξασφαλιστούν άμεσα κρεβάτια εντατικής θεραπείας επισημαίνει το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας ότι ένας διασωληνωμένος ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή στο «Σωτηρία», νοσηλευόμενος σε απλό θάλαμο.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Κύμα γρίπης σαρώνει την Ελλάδα - Τι φοβίζει τους επιστήμονες

  Επιβεβαιώθηκε κρούσμα μεταλλαγμένης γρίπης στη Λάρισα

  Γρίπη: Πώς να μην κολλήσετε εσείς και το παιδί σας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα