• Τρεις μάρτυρες κατέθεσαν για το θάνατο του Καρέλι

  6:20 μμ, Τρίτη 05 Ιάν 2016 6:20 μμ, Τρίτη 05 Ιάν 2016

  Με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε η δίκη για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, το Μάρτιο του 2014. Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιοχή της Φωκίδας κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου.

  Ο ένας αστυνομικός, της ΟΠΚΕ, συμμετείχε στη μεταγωγή του 42χρονου Καρέλι από τις φυλακές Μαλανδρίνου -όπου λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλβανός δολοφόνησε τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη- προς το αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Ο άλλος αστυνομικός εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διοικητή στο συγκεκριμένο τμήμα κατά το 2ημερο της παραμονής του αλλοδαπού κρατούμενου.

  "Είδα τον Καρέλι το πρωί της 26ης Μαρτίου (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας Τσιρώνη) στα κρατητήρια. Ήταν χτυπημένος στο μάτι και έφερε εκδορές στο λαιμό. Μίλησα μαζί του και τον ρώτησα εάν χρειάζεται κάτι. Μου απάντησε ότι δεν έχει τίποτα μαζί μας, ενώ το μόνο πράγμα που ζήτησε ήταν να κοιμηθεί. Ήταν ήρεμος, είχε διαύγεια. Δεν είχε κάτι για να πάει στο νοσοκομείο, δεν ζήτησε κάτι τέτοιο αλλά δεν κρίθηκε κι αναγκαίο" απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας ο ανθυπαστυνόμος της Ιτέας, ενώ ερωτηθείς για τα χτυπήματα είπε ότι "προφανώς προκλήθηκαν στις φυλακές Μαλανδρίνου".

  Από την πλευρά του, ο συνάδελφός του, είπε ότι διέκρινε μώλωπα στην ωμοπλάτη του 42χρονου και "σημάδι" στο μάτι του "σαν να είχε φάει μπουνιά ", όμως, τα χτυπήματα, για τα οποία σημείωσε ότι "μπορεί να προκλήθηκαν πριν τον παραλάβουμε από τις φυλακές", δεν είχαν αυτήν την έκταση όπως στις φωτογραφίες που του επέδειξε το δικαστήριο και τραβήχτηκαν κατά την άφιξη του Καρέλι στη Νιγρίτα. Κατέθεσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος, κατά τη διαδρομή προς το τμήμα Ιτέας, ρωτούσε επίμονα τον κρατούμενο εάν είναι καλά στην υγεία του κι αν χρειάζεται γιατρό, αλλά "μου απάντησε ότι θέλει μόνο να ξεκουραστεί". "Είχε εξεταστεί -συνέχισε- από νοσοκόμο των φυλακών και μου είπαν ότι η υγεία του δεν εμπνέει ανησυχία", όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου που κλήθηκε με συναδέλφους του να παραλάβουν τον Καρέλι από το κελί όπου διέπραξε τη δολοφονία και να τον μεταφέρουν σε θάλαμο ασφαλείας. "Με κάλεσαν νωρίτερα να πάω στην υπηρεσία μήπως ακολουθούσε στάση λόγω του περιστατικού με τον Τσιρώνη. Πήγαμε έξι-επτά συνάδελφοι στο κελί για να πάρουμε τον Καρέλι. Ήμασταν οι πρώτοι που πήγαμε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη δολοφονία. Υπήρχε συμπλοκή με τους συγκρατούμενους του" κατέθεσε αρχικά, ενώ περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε στο κελί είπε: "Το πτώμα του συναδέλφου Τσιρώνη ήταν πεσμένο έξω από το κελί. Βρήκαμε λίμνη αίματος. Ο Καρέλι είχε αίματα παντού, στο πρόσωπο, στα χέρια... Μία ήταν ήρεμος και μία ωρυόταν. Έλεγε ότι ο Τσιρώνης "ήταν μόνο η αρχή, θα πάρω κι άλλον μαζί μου. Είχε μόνο ένα τραύμα από κόψιμο στο χέρι, το οποίο ήταν τυλιγμένο με πετσέτα. Το μάτι του ήταν καλά. Μας έδωσε τα χέρια του για να τον περάσουμε χειροπέδες και να τον οδηγήσουμε σε ειδικό θάλαμο". Ο μάρτυρας στην εξέλιξη της κατάθεσής του είπε ότι ελήφθησαν από τον ίδιο κι άλλους τουλάχιστον επτά συναδέλφους του στις φυλακές Μαλανδρίνου δείγματα DNA, χωρίς όμως να είναι θέση να δώσει εξήγηση στο πλαίσιο ποιας διαδικασίας κρίθηκε κάτι τέτοιο σκόπιμο.

  Στο μεταξύ, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων δεσμοφυλάκων υπέβαλλε αίτημα προς το δικαστήριο να αποσταλεί η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία 'Αμφισσας για τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου, ώστε να λάβουν γνώση οι υπερασπιστές για τις προανακριτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα όσον αφορά το περιστατικό, το περιεχόμ��νο της απολογίας του Καρέλι στον ανακριτή και τη διάρκεια της ανάκρισης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος.

  Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης.

  Επαναλαμβάνεται το πρωί η δίκη για το θάνατο του ισοβίτη Καρέλι

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα