Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι

Ενόψει της Πρωτοχρονιάς κατά την οποία πολλοί πρόκειται να εκδράμουν, αλλά και των ενδεχόμενων χιονοπτώσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, καλό θα ήταν να έχουμε υπ’ όψιν μας τις παρακάτω συμβουλές, σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητό μας.

Ειδικότερα πριν ξεκινήσουμε:

-Θα πρέπει να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας (κινητήρα, σύστημα τροχοπέδησης, υαλοκαθαριστήρες), τα ελαστικά του και να φροντίζουμε να έχουμε το ντεπόζιτο γεμάτο με καύσιμο. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας αλυσίδες χιονιού και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε.

-Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποιο χάρτη, σημειώνοντας παράλληλα και εναλλακτικές διαδρομές. Για κάθε ενδεχόμενο, ο εφοδιασμός με ένα ζευγάρι γαλότσες, γάντια, αδιάβροχο, ομπρέλα, όπως και η επάρκεια τροφής και νερού, μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ακραίες περιπτώσεις.

-Ελέγχουμε το πέλμα των ελαστικών μας. Φθαρμένα λάστιχα δεν έχουν γερό κράτημα όταν οδηγούμε σε χιόνι ή πάγο.

-Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καθαριστικό για το παρμπρίζ που προστατεύει από τον πάγο μέχρι τουλάχιστον τους -35oC. Σε αντίθετη περίπτωση οι υαλοκαθαριστήρες θα καταστραφούν όταν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Αφιερώνουμε παραπάνω ώρα στον καθαρισμό των παραθύρων και των καθρεπτών πριν ξεκινήσουμε το πρωί.

-Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και αντιψυκτικό για να απομακρύνουμε τον πάγο από το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό.

-Αφαιρούμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση ένα απότομο φρενάρισμα να πετάξει το χιόνι στο παρμπρίζ εμποδίζοντας τη δική μας ορατότητα ή ακόμα εκείνη κάποιου διερχόμενου οδηγού.

Όταν οδηγούμε στο χιόνι θα πρέπει να ακολουθούμε τα εξής:

-Επιταχύνουμε σταδιακά, οδηγούμε σε χαμηλές στροφές και αλλάζουμε ταχύτητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κατεβαίνουμε, αν χρειαστεί, στη δεύτερη ταχύτητα για να μειώσουμε το γλίστρημα των ελαστικών μας.

-Πιθανόν να χρειαστεί να αφήσουμε ακόμα και τη δεκαπλάσια από την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ του δικού μας και του μπροστινού οχήματος.

-Αν ο δρόμος δεν έχει περαστεί με αλάτι προσέχουμε την οδήγηση πάνω στις ροδιές που έχουν σχηματίσει άλλα οχήματα μιας και το συμπιεσμένο χιόνι είναι πιο ολισθηρό από το φρέσκο.

-Η χρήση των φρένων, του τιμονιού, του γκαζιού αλλά και η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνονται ηπιότερα.

-Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν την ενοχλητική λάμψη του χαμηλού χειμωνιάτικου ήλιου και του χιονιού.

-Διατηρούμε χαμηλή ταχύτητα και δίνουμε περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε ή να στρίψουμε. Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα.

-Στις ευθείες, το προσθιοκίνητο αυτοκίνητο συμπεριφέρεται καλύτερα από ένα πισωκίνητο, λόγω του αυξημένου βάρους που έχει στον εμπρόσθιο άξονα. Όμως, σε ανηφορικό δρόμο το αυτοκίνητο πιθανότατα να γλιστράει. Σε κατηφόρα θα πρέπει να επιλέξετε 1η σχέση στο κιβώτιο και να σηκώσετε λίγες σκάλες το χειρόφρενο, ώστε να φρενάρουν ομαλά οι πίσω τροχοί.

-Σε ευθείες, το πισωκίνητο όχημα παρουσιάζει αστάθεια και χρειάζεται επιπλέον προσοχή του προσθιοκίνητου.

-Τα οχήματα που έχουν κίνηση και στους τέσσερις τροχούς παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι.

Διαβάστε επίσης:

Τα Γιάννενα “πνίγονται” στην ομίχλη- ΦΩΤΟ αναγνώστη

Φωτογράφιση γάμου στα… 2.115 μέτρα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ