Οι Έλληνες Τζεντάι του Star Wars

Ο ερχομός των Χριστουγέννων βρήκε τους περισσότερους στο σπίτι ή σε κάποιο εστιατόριο με τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ωστόσο, μερικές χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα είχαν μια διαφορετική ιδέα για να περάσουν το βράδυ της παραμονής. Αποφάσισαν να πάνε σινεμά και να δουν τον νέο «Πόλεμο των Αστρων» την πρώτη ημέρα προβολής του.

Τα δέκα χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη ταινία και η επιστροφή των πρωταγωνιστών της πρώτης τριλογίας, σε συνδυασμό με τις αποθεωτικές κριτικές από το εξωτερικό, προκάλεσαν μια χωρίς προηγούμενο ανυπομονησία στους οπαδούς του σύμπαντος που δημιούργησε πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες ο Τζορτζ Λούκας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι οπαδοί του «Πολέμου των Αστρων» είναι ίσως η πιο φανατική κινηματογραφική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.

«Ηταν συνειδητή απόφαση να με βρουν τα Χριστούγεννα στον κινηματογράφο να βλέπω τον ”Πόλεμο των Αστρων”. Εκλεισα εισιτήρια για την παράσταση που αρχίζει στις 10 το βράδυ» λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης Ιατρίδης. «Οι προσδοκίες μου γι’ αυτήν την ταινία ήταν στον Θεό» συμπληρώνει. Αν και βρέθηκε στον κινηματογράφο την πρώτη μέρα προβολής, απογοητεύτηκε λίγο που δεν κατάφερε να τη δει ακόμα νωρίτερα, στην ειδική προβολή που έγινε πριν από μία εβδομάδα. «Οι φίλοι μου είχαν δύο εισιτήρια και τα κουνούσαν επιδεικτικά μπροστά μου» σημειώνει χαμογελώντας.

Ο «Πόλεμος των Αστρων» είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που είναι καλό να τη ζεις με παρέα. Αν η παρέα είναι μεγάλη και τα μέλη της μοιράζονται την ίδια αγάπη για τις ταινίες της σειράς, τόσο το καλύτερο. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο 200 άνθρωποι αποφάσισαν χθες το βράδυ να κλείσουν έναν ολόκληρο κινηματογράφο για να δουν όλοι μαζί την ταινία. «Αφήσαμε μόνο την πρώτη και την τελευταία σειρά μήπως και περνά κάποιος και αποφασίσει ότι θέλει να τη δει» λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης του καταστήματος Fantasy Shop στα Εξάρχεια, ο οποίος συντόνισε τη μεγάλη παρέα, έκλεισε την αίθουσα 4 του «Αελλώ Cinemax» και πήγε σινεμά φορώντας τη στολή του Darth Vader.

Aπό 6 χρονών

Το 1977, όταν βγήκε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία, ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν έξι χρονών. «Εμεινα με το στόμα ανοιχτό. Εκείνη την εποχή ζούσα στη Γερμανία, όπου το μέγεθος και η σημασία του ”Πολέμου των Αστρων” είχαν αναγνωριστεί από την αρχή. Στην Ελλάδα καταλάβαμε τη δύναμή της πολύ αργότερα. Μεγαλώνοντας, και αφού είχα δει όλες τις ταινίες, μπήκα περισσότερο στον χώρο του φανταστικού». Με μια δόση υπερβολής, ο «Πόλεμος των Αστρων» έδωσε στον κ. Παρασκευόπουλο και την κατεύθυνση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του. Οπως λέει, το ένα έφερε το άλλο. Από χομπίστας έγινε υπάλληλος του Fantasy Shop και τελικά ιδιοκτήτης του. «Κατά μία έννοια χρωστάω στον ”Πόλεμο των Αστρων” το γεγονός ότι μου άνοιξε έναν δρόμο, ο οποίος με έφερε εδώ που είμαι σήμερα».

Εκτός από λάτρης του «Star Wars», ο Ανδρέας Πεφάνης είναι και φανατικός συλλέκτης αντικειμένων από τη δημοφιλή σειρά ταινιών. Γνωρίζει ότι τα πιο συλλεκτικά αντικείμενα πρέπει να μένουν στο κουτί τους και να φυλάσσονται προσεκτικά. Γι’ αυτό και ο ίδιος έχει τα περισσότερα στις ντουλάπες του σπιτιού και έχει κρατήσει μερικά αγαπημένα κομμάτια στο γραφείο του. «Ως συλλέκτης, μία από τις αγαπημένες μου θεματολογίες είναι το ”Star Wars”, άρα ένα καλό κομμάτι της συλλογής μου βασίζεται στο έργο του Τζορτζ Λούκας» λέει στο «Εθνος». Το επάγγελμά του -είναι ιδιοκτήτης του Comicworld στον Κορυδαλλό- τον έχει κάνει πιο προσεκτικό στις αγορές του αλλά και παρατηρητή των άλλων συλλεκτών. «Το θέμα είναι πόσο προσγειωμένος είσαι και αν μπορείς να ελέγχεις την επιθυμία σου να έχεις τα πάντα! Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που την περίοδο που οι πιστωτικές κάρτες δίνονταν με ευκολία έκαναν απερίσκεπτα αγορές για να μεγαλώσουν τις συλλογές τους και πληρώνουν ακόμα εκείνον τον παρορμητισμό τους» λέει και παραδέχεται ότι και ο ίδιος έχει πληρώσει 1.000 ευρώ για να αγοράσει τη στολή του Darth Vader.

Τελικά τι είναι αυτό που εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έχει μετατρέψει τον «Πόλεμο των Αστρων» σε πολιτιστικό φαινόμενο που θα μεγαλώσει την τρίτη γενιά φανατικών οπαδών του; Οι απαντήσεις δείχνουν ότι τα διαστημόπλοια και οι μάχες με τα φωτόσπαθα έχουν παίξει τον ρόλο τους, αλλά μέχρι ενός σημείου. Κυρίως είναι η ίδια η απλή αλλά όχι απλοϊκή ιστορία που μένει στο μυαλό. «Ο ”Πόλεμος των Αστρων” έχει το κλασικό μοντέλο του μεσαιωνικού μυθιστορήματος. Από τη μια είναι ο κακός ιππότης στα μαύρα, από την άλλη ο καλός ιππότης στα λευκά, η πριγκίπισσα, ο μεγάλος σε ηλικία δάσκαλος που καθοδηγεί, και άλλα» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ ο κ. Πεφάνης προσθέτει: «Oι βασικές αρχέγονες ιδέες που παρουσιάζει ο ”Πόλεμος των Αστρων” είναι κάτι που συναντάμε σε όλα τα είδη αφήγησης. Η αιώνια μάχη του καλού ενάντια στο κακό και πώς το καλό πάντα νικά. Το ”Star Wars” γενικά προάγει βασικές αξίες καλοσύνης και ανθρωπιάς».

 

 

Πηγή:Έθνος της Κυριακής

 

Διαβάστε επίσης

Ο σοβαρός τραυματισμός της διάσημης κασκαντέρ του Star Wars στα γυρίσματα της ταινίας Resident Evil

Ρεκόρ εισιτηρίων για το Star Wars

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ