• Σαφείς αιχμές της Κουτζαμάνη προς την πολιτική εξουσία

  2:25 μμ, Κυριακή 13 Δεκ 2015 2:25 μμ, Κυριακή 13 Δεκ 2015

  Σαφείς αιχμές προς την πολιτική εξουσία εμπεριείχε η ομιλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, κατά τη διάρκεια της 31ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

  Αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, είπε πως οι τρόποι που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης είναι μεταξύ άλλων:

  Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων.

  Η κ. Κουτζαμάνη απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση τονίζοντας πως "αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους".

  Η κ. Κουτζαμάνη σημείωσε τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου των δικαστικών λειτουργών και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

  Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών, εννοώντας τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

  Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του "είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης".

  Επικριτικός για τις δηώσεις στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων ήταν ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας.

  "Η δήλωση αυτή, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας".

  Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

  Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε με έμφαση το πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο "δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε".

  Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί "δικαστικών πραξικοπημάτων", ότι " ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".

  Στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου. Όπως είπε, παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων. Ζήτησε δε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες".

  Πάντως αν και "πρωταγωνιστής" στις τοποθετήσεις των ομιλητών, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παρέστη στη Γενική Συνέλευση, όπως και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Εισαγγελείς σημείωναν πως είναι η πρώτη φορά που σε Γενική Συνέλευσή τους δεν παρίσταται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

  Διαβάστε επίσης:

  Η απάντηση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ για τον καστανά

  Τι λέει ο καστανάς για τους 13 αστυνομικούς – ΒΙΝΤΕΟ

  Κρατούμενος από το “κολαστήριο” μιλάει στον Real Fm 97,8 – Τα πράγματα παραμένουν ίδια

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα