Η σφαγή στα Καλάβρυτα μέσα από τα μάτια των επιζώντων – ΒΙΝΤΕΟ

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άνδρες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Ήταν ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επιλογή της πόλης δεν έγινε τυχαία, καθώς τα Καλάβρυτα ήταν η ιστορική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του ’21, αλλά και ορμητήριο των ανταρτών.

Αφού επέταξαν αρκετά σπίτια, οι Γερμανοί καθησύχασαν τον κόσμο λέγοντας ότι μοναδικός τους στόχος ήταν οι αντάρτες.

Για τέσσερις ημέρες, Καλαβρυτινοί και Γερμανοί συνυπήρξαν χωρίς προβλήματα. Το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου βρήκε τους ανυποψίαστους κατοίκους, να κοιμούνται στα σπίτια τους.

Ο ήχος της καμπάνας που τους ξύπνησε, σήμανε την αρχή μιας από τις μεγαλύτερες κτηνωδίες των Γερμανών στην Ελλάδα.

Την ημέρα εκείνη συγκέντρωσαν γυναικόπαιδα στο δημοτικό σχολείο, έβαλαν φωτιά στην πόλη και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους άντρες σε ένα ύψωμα της πόλης.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων, που ήταν τότε παιδιά και κλεισμένοι μέσα στο σχολείο, άκουγαν το μακελειό, συγκλονίζουν, συγκινούν και εξοργίζουν.

Οι Ναζί έβαλαν φωτιά παντού. Η φωτιά έκαιγε παντού. Την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν το σχολείο και τα γυναικόπαιδα κινδύνευαν να καούν ζωντανά, οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν στο ύψωμα πάνω από την πόλη, την «Ράχη του Καπή», ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματά τους. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.

Οι άντρες που άνοιξαν πυρ δεν λογοδότησαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Ο απολογισμός τραγικός. 441 εκτελεσθέντες άντρες κάθε ηλικίας. Από τη σφαγή κατάφεραν να επιζήσουν μόνο 13, που έγιναν οι τραγικοί μάρτυρες της μεγάλης σφαγής. Οι αφηγήσεις τους είναι συνταρακτικές.

Δείτε ένα απόσπασμα από παλαιότερες μαρτυρίες των επιζώντων από εκείνη τη θηριωδία εναντίον των Καλαβρυτινών.

Ο Αργύρης Φερλελής γλίτωσε σαν από θαύμα από τις σφαίρες των Γερμανών. Η μαρτυρία που άφησε παρακαταθήκη, είναι ιστορικό ντοκουμέντο.

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος: Οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ