«Καμπανάκι» για λουκέτο στα ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά μέσα στο 2016

Άδεια ταμεία και ελλείψεις σε καθηγητές απειλούν τη λειτουργία των ΤΕΙ, με τους προέδρους να προειδοποιούν ότι εντός του 2016 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, αν δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση. 

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία και με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σχεδιάζει αναβάθμιση των ΤΕΙ παρά το “ψαλίδι” κατά 20% στον προϋπολογισμό, οι πρόεδροι αναφέρουν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε τη ΔΕΗ.

Οι φοιτητές από τη άλλη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ελλιπής εξοπλισμός, λίστες αναμονής για τη παρακολούθηση των εργαστηρίων και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών εξαιτίας της απουσίας διδακτικού προσωπικού. 

«Οι λειτουργικές μας δαπάνες φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ αλλά το υπουργείο Παιδείας προβλέπει 2.300.000 ευρώ. Δεν φτάνουν ούτε για τα μισά έξοδα. Πέρσι κλείσαμε τις τρύπες των λογαριασμών από τα αποθεματικά μας», αναφέρει στον «Ελεύθερος Τύπος» ο πρόεδρος του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης. «Το ίδιο αδιέξοδο αντιμετωπίζω και με το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Εχω 90 επιστημονικούς υπότροφους για τους οποίους χρειάζομαι 1.400.000 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία τους. Από τον προϋπολογισμό μού διαθέτουν μόλις 110.000 ευρώ».

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ΤΕΙ είναι η απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην πλειοψηφία τους τα ΤΕΙ λειτουργούν μόνο κατά 40% με μόνιμους, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα σπουδών καλύπτεται από έκτακτους. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες φοιτητές των ΤΕΙ ανέφεραν ότι για το 2016, τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης 701 καθηγητών (για το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.080), από τους οποίους θα πρέπει να καλύψουν από τα αποθεματικά τους 647! Δηλαδή τους δίνεται κρατική χρηματοδότηση μόνο για 50 καθηγητές. 

Οι φοιτητές (σ.σ.: αν και οι ηγεσίες των ΤΕΙ αρνούνται ότι έχουν γίνει εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία) καταγγέλλουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού πολλά εργαστήρια γίνονται ανά δύο βδομάδες, τα αναλώσιμα υλικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενώ υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στις φόρμες εργασίας για τα εργαστήρια των σπουδαστών μηχανολογίας. 

Παράλληλα έκαναν λόγο για λίστες αναμονής στην παρακολούθηση των πρακτικών μαθημάτων αλλά και για μαθήματα που «κόβονται» από τα προγράμματα σπουδών γιατί δεν υπάρχει καθηγητής να τα διδάξει. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι τα αποθεματικά του φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα περισσότερα περιφερειακά ΤΕΙ, των οποίων οι λογαριασμοί είναι άδειοι και κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας πολύ νωρίτερα. «Έχουμε μείνει με 408 καθηγητές και με ένα διδακτικό κενό 195 ατόμων. Οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος φτάνουν τα 5.250.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος είναι 4.110.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζω ότι για το έκτακτο προσωπικό χρειάζομαι 3 εκατ. ευρώ». 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Αναγνωστοπούλου: Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ το 2016 – ΒΙΝΤΕΟ

Αιτήσεις-εξπρές για 1.782 μόνιμους και εποχικούς

Η ανεργία απειλεί και το «οχυρό» των μηχανικών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ