Αγωνία, ελπίδα και φόβος μπροστά στον φράκτη

Της Ντίνας Σύρπου

Από μία κλωστή κρέμεται η ισορροπία στην Ειδομένη, καθώς οι τοπικές Αρχές φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν νέα επεισόδια και συμπλοκές. 

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες για εκτόνωση της κατάστασης, στην περιοχή εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος αριθμός μεταναστών, ενώ η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν ήδη μεταφερθεί τουλάχιστον 20 διμοιρίες των ΜΑΤ, με πρώτο στόχο την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, είχαν αρχίσει να απομακρύνουν τα αντίσκηνα που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες, ώστε να καταστεί δυνατή η διέλευση των εμπορικών αμαξοστοιχιών, που έχει διακοπεί από τις 18 Νοεμβρίου. 

Στην Ειδομένη στήθηκαν κιόλας δύο κοντέινερ δίπλα στις σιδηροδρομικές ράγες, στα οποία θα καταλύσουν τα μέλη της Frontex με τον εξοπλισμό τους, προκειμένου να συμβάλουν στην καταγραφή των μεταναστών. Η ανησυχία, όμως, των κατοίκων παραμένει.

«Είχαμε ήδη τον πρώτο νεκρό. Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν και άλλα θύματα που θα πυροδοτήσουν νέα επεισόδια;», αναρωτιέται η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Ξανθούλα Σουπλή.

Τα αιματηρά επεισόδια των προηγούμενων ημερών, για όλους όσοι αντίκριζαν τις εικόνες που εκτυλίσσονταν καθημερινά στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, έμοιαζαν με το χρονικό των… προαναγγελθέντων συγκρούσεων.

Η έλλειψη σχεδιασμού, από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, σε συνδυασμό με το ακανθωτό συρματόπλεγμα που ύψωσαν οι Σκοπιανοί, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν θα αργούσε να ξεσπάσει.

Σκαρφαλωμένοι νυχθημερόν στο συρματόπλεγμα της μεθοριακής γραμμής, οικονομικοί μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο, τον Λίβανο, το Πακιστάν και το Νεπάλ φώναζαν συνεχώς προς τους άνδρες των ΜΑΤ της ΠΓΔΜ: «Ανοίξτε τα σύνορα. Κρύο, κρύο, πολύ κρύο».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με δήλωση του Τσουκαλά για τον νεκρό μετανάστη – Τι απαντά – ΒΙΝΤΕΟ

Μουζάλας: Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

“Φασιστοειδή χτύπησαν τον γιο μου” καταγγέλλει ο πατέρας του φωτογράφου Άρη Μεσσίνη – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ