Γνωστός κοσμηματοπώλης και εφοριακοί εμπλέκονται σε απάτη “μαμούθ”

Της Άννας Κανδύλη

Γνωστός κοσμηματοπώλης της Αθήνας πρωταγωνιστεί σε υπόθεση μεγάλης απάτης  κατά του δημοσίου  που έφτασε στη  δικαιοσύνη μετά  από καταγγελία.

Σε αυτήν αναφερόταν ότι μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, διέγραψαν αναιτιολόγητα  πρόστιμο περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ που  του είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ και  αφορούσε  την πώληση πανάκριβων ρολογιών σε δήθεν αγοραστές του εξωτερικού με εικονικές Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης. Με τη μέθοδο αυτή κατάφερνε  να μην αποδίδει ούτε ένα ευρώ  ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η  προκαταρκτική έρευνα διενεργήθηκε  κατόπιν παραγγελίας της  εισαγγελέως  κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου  από τους επίκουρούς  της  Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννη Σέβη και  κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών   διώξεων: κατά του Προεδρου και δύο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για  το αδίκημα της απιστίας από το οποίο  προκλήθηκε  βλαβη του δημοσιου και  για ηθική αυτουργία στο εν λόγω αδίκημα  κατά του επιχειρηματία που εκπροσωπεί  δύο επιχειρήσεις  κοσμημάτων.

Η ΚΟΜΠΙΝΑ

Αφετηρία της υπόθεσης ήταν έλεγχος του ΣΔΟΕ στις δυο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη. Βάση των εκθέσεων  που συντάχθηκαν  διαπιστώθηκε πως ο ελεγχόμενος  παρουσίαζε  ψευδώς πωλήσεις ρολογιών σε αγοραστές  του εξωτερικού  προκειμένου  να μην πληρώνει ΦΠΑ ενώ εξέδιδε αποδείξεις  πώλησης  με πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.

Τη μέθοδο αυτή- μηδενισμού του ΦΠΑ- επιβεβαίωσε και ο δεύτερος  έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και έτσι η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα.

Ο επιχειρηματίας όμως άσκησε προσφυγή και η επιτροπή, παρόλο που υπήρχε  αρνητική εισήγηση ,αποφάσισε κατά πλειοψηφία να την κάνει δεκτή, ακυρώνοντας τα πρόστιμα, χωρίς μάλιστα   να  δικαιολογήσει την απόφασή της.

Κι όλα αυτά  τη στιγμή κατά  την οποία, όπως σημειώνουν  εισαγγελικές πηγές,  «από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δύο επιχειρήσεις κοσμημάτων».

Την κύρια ανάκριση της υπόθεσης ανέλαβε  η ανακρίτρια του Ν.4022 κατά της διαφθοράς  Βασιλική Μπράτη .

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ