• Άναψαν τα αίματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

  1:22 μμ, Τετάρτη 18 Νοε 2015 1:22 μμ, Τετάρτη 18 Νοε 2015

  της Αθανασίας Αγγελοπούλου

  Άναψαν τα αίματα με το "καλημέρα" στη δίκη της Χρυσής Αυγής όταν συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης ήρθαν σε αντιπαράθεση με αφορμή ερώτηση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αστυνομικού Χρ. Δεληγιάννη.

  Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν για αντιδικονομικά σχόλια από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.

  "Ντροπή σας" ήταν το σχόλιο που ακούστηκε από συνήγορο πολιτικής αγωγής και η ένταση "χτύπησε κόκκινο". "Κάνουμε τη δουλειά μας κι αυτά πρέπει να σταματήσουν", αντέδρασαν έντονα οι συνήγοροι υπεράσπισης συμπληρώνοντας: "Εσείς κάνετε υποθετικές ερωτήσεις", με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διακόπτει τη διαδικασία για να πέσουν οι τόνοι.

  Με την επανάληψη της διαδικασίας πήρε τον λόγο η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία απευθύνθηκε σε συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

  Πρόεδρος: Αυτές οι διακοπές δεν εξυπηρετούν τίποτα, δεν οδηγούν πουθενά... Καθυστερούμε και χάνουμε τη ροή της δίκης. Κοιτάξτε να αποφευχθούν.

  Νίκος Αντωνιάδης ( συνήγορος Μιχαλολιάκου): Μου είπαν στη διακοπή ότι αφορούσε εμένα το "ντροπή σας". Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα και επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματα μου.

  Πρόεδρος: Το θεωρείτε σοβαρό και σωστό να ασχολούμαστε με αυτά τα πράγματα ενώ έχουμε μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Δεν ωφελεί σε τίποτα

  Νίκος Αντωνίαδης: Εγώ δεν έχω προκαλέσει ποτέ.

  Βάσω Πανταζή (συνήγορος Μπούκουρα): Οι κατηγορούμενοι έχουν δικονομικά δικαιώματα όταν υποβάλλουμε μια ένσταση, δεν μπορεί να μας λένε "ντροπή σας" , "δεν σέβεστε" , "θα σας προστατεύσουμε"...

  Δεν ντρέπομαι γιατί κάνω τη δουλειά μου. Η ένσταση μου αφορά ερώτηση παραπειστική. Το κάνουν για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

  Δείχνουν μια φωτογραφία που παίζουν paintball που πράγματι είναι με φούμο στα πρόσωπα και στολές παραλλαγής και μιλούν για στρατιωτική εκπαίδευση...

  Πρόεδρος: Δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό.

  Πολιτική αγωγή : Όλοι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις για κάθε πράξη που καταγράφεται στο βούλευμα.

  Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχολίασε όταν του επιδείχθηκε φωτογραφία "μελών της Χρυσής Αυγής σε ώρα εκπαίδευσης" : "Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπω στην εικόνα και την εκπαίδευση των αστυνομικών" .

  Πολιτική Αγωγή: Για ποιό λόγο δεν ήρθαν ενισχύσεις;

  Μάρτυρας: Ήρθαν ενισχύσεις, μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ της ΔΙΑΣ....

  Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει δήλωση αποδοκιμασίας από τη Χρυσή Αυγή των εγκληματικών ενεργειών ....

  Μάρτυρας: Στο περιστατικό του Φύσσα, κάτι είχα ακούσει στην τηλεόραση που λέγανε ότι καταδικάζουμε...

  Πολιτική Αγωγή: Μήπως έχετε ακούσει στελέχη της Χρυσής Αυγής να εγκωμιάζουν τη δράση των ταγμάτων εφόδου; Αν για παράδειγμα ακούσατε, να λέγεται από γυναίκα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ότι "εμείς οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής είμαστε δίπλα στα παιδιά με τα μαύρα"....

  Μάρτυρας: Ναι, στην τηλεόραση.

  Στη συνέχεια η πολιτική αγωγή εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε σε απόσπασμα συνέντευξης του Ν. Μιχαλολιάκου. "Έχετε ακούσει στέλεχος και μάλιστα υψηλόβαθμο της Χρυσής Αυγής που έχει πει ότι "εμείς χαιρετάμε ναζιστικά αλλά αυτά τα χέρια είναι καθαρά";

  Μάρτυρας: Όχι.

  Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει και από ποιον, ότι "είμαστε φασίστες, εθνοσοσιαλιστές, απόγονοι του 1945; "

  Πρόεδρος: Αρκετά....

  Στο σημείο αυτό παρενέβη η υπεράσπιση Ν. Μιχαλολάκου για να διορθώσει την πολιτική αγωγή ότι είναι ...του ´44.

  Η υπεράσπιση του Ν. Μιχαλολιάκου, πήρε τον λόγο και ζήτησε από το δικαστήριο να επιτρέψει την ανάγνωση της συνέντευξης Μιχαλολιάκου στην οποία εμφανίζεται να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία Φύσσα: "Έχουν αποκόψει ένα κομμάτι. Ωστόσο, από το περιεχόμενο της βγαίνει το εντελώς αντίθετο" .

  Πρόεδρος: Το έχετε πει αυτό από την αρχή, είναι στα αναγνωστεά.

  Υπεράσπιση: Αναρχικούς είδατε εκείνο το βράδυ στην περιοχή;

  Μάρτυρας: Όχι.

  Υπεράσπιση: Τι φοράνε οι αναρχικοί;

  Μάρτυρας: Μαύρα ρούχα

  Υπεράσπιση: Άρα δεν φοράνε μόνο οι Χρυσαυγίτες μαύρα ρούχα ... Για τα γεγονότα της βραδιάς εκείνης έχετε δώσει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές. Γιατί;

  Μάρτυρας: Εγώ καταθέτω κάποια περιστατικά.

  Υπεράσπιση: Τι φώναζε πριν το μαχαίρωμα ο Φύσσας; Τι σας είπε;

  Μάρτυρας: Έλα εδώ ρε.

  Υπεράσπιση: Σε ποιον το φώναζε;

  Μάρτυρας: Στον Ρουπακιά, φαντάζομαι ότι τον είχε ήδη μαχαιρώσει.

  Η υπεράσπιση έδειξε στο μάρτυρα χάρτη της περιοχής όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας με την πολιτική αγωγή να υπογραμμίζει ότι "από προχθές η λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη λέγεται Παύλου Φύσσα".

  Διαβάστε επίσης:

  Νέα πρόκληση από τον Χρήστο Παππά: Το Πολυτεχνείο είναι δική σας γιορτή... - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα